Navodila za uvajanja bogoslužja v ponedeljek, 4. maja 2020

Spoštovani!

V prilogah vam posredujemo navodila za uvajanja bogoslužja v ponedeljek, 4. maja 2020, skupaj s pismom škofov in grafiko, ki jo natisnite in namestite na vse vhode v cerkev ali druge bogoslužne prostore.
Vse duhovnike in vernike vabijo, da redno spremljate spletno stran  https://katoliska-cerkev.si/ ter spletno stran svoje škofije in župnije.

Na splošno velja naslednje:

  1. Duhovniki lahko obhajajo svete maše v ponedeljek; če nimajo razkuževalnih sredstev lahko uvajanje maš preložijo na kasnejši dan.
  2. Svetih maš se lahko udeležujejo le zdravi verniki, ki morajo nositi zaščitno masko ter si pri vhodu razkužiti roke. V cerkvah bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra in prejemati obhajilo samo na roke. Po vsaki sveti maši bo potrebno obvezno prezračiti cerkve.
  3. Ponovno se dovoli podeljevanje zakramenta sv. krsta in cerkvene poroke z največ 15 udeleženci. Cerkveni pogrebi se izvajajo tako kot do sedaj ob upoštevanju državnih predpisov. Župnijski verouk je do nadaljnjega še vedno odpovedan in poteka na daljavo.
  4. Prvo sveto obhajilo je mogoče v majhnih skupinah po pet otrok.
  5. Birme so prestavljene na jesenski čas.
  6. V kolikor bi čez teden ali dva prišlo do poslabšanja položaja, potem bodo lahko škofje sprejeli nova navodila, s katerimi bodo ponovno omejili versko dejavnost.

Povezani v molitvi lepo pozdravljamo.

Priloga 1 (Navodila za uvajanje bogosluzja po epidemiji.pdf)
Priloga 2 (Grafika pred vstopom v cerkev.pdf)