RadiBiŽiveli ni klasičen RadŽivim. Ob rojevanju novih in novih RadŽivimov se je v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec okrepilo tudi zavedanje, da ne smemo pozabiti tistih, ki bi iz vsega srca radi živeli, pa jim velikokrat manjka najosnovnejše: voda, hrana, streha nad glavo. Tako je nastal še program RadiBiŽiveli – gre za pomoč misijonom, ki nas bogati, ko se učimo preprostega veselja in pristnega zaupanja Bogu, kot to znajo ubogi.

Duhovnik Simon Potnik pravi, da je to področje morda videti nekoliko vrinjeno v koncept RadŽivima, ampak je najbolj osnovno dihanje Cerkve, to, kar Cerkev je. Dobrodelnost je srčika evangelija, prinašanje Kristusa pa je tako ali tako cilj vseh RadŽivimov. Vsaka župnija želi biti dejavna na področju misijona, ki je način, da skupnost deluje skupaj. Ne gre samo za denar, temveč tudi za molitev. V bližini pastoralne zveze so z gibanjem RadiBiŽiveli pomagali že mnogim ljudem.

Glavni namen je darovanje

Župnik Simon podobno kot papež Frančišek meni, da je Cerkev misijonska, sicer ni Cerkev. S tem se krepi njena vera, poleg tega pa se spreminjajo identitete vernikov, ki zaradi darovanja niso več sebični. Glavni namen gibanja RadiBiŽiveli je namreč darovanje za misijone. Ti so lahko v Južni Ameriki ali celo pri nas. Sem je vključena tudi trikraljevska akcija, ki poteka vsako leto. Letos so pri RadiBiŽiveli že zbirali sredstva za pomoč Turčiji in Siriji po potresih, sredstva za dve medicinski odpravi študentov v Kenijo, z zbiranjem sredstev za odhod na Madagaskar pa so pomagali tudi animatorki Ani Kreft.

Evro na evro …

Pri vsaki plačljivi ponudbi pastoralne zveze vsak udeleženec daruje 1 € za RadiBiŽiveli. V enem letu se tako zbere celo do 10.000 evrov, saj se ta pobuda za 1 € ne konča pri tem znesku. Ko se ljudje čutijo nagovorjene, si želijo darovati še kaj več. Pomembno je pogledati tudi, kam so vsi ti darovi šli. To so bile npr. Tajska, Venezuela, Etiopija in Ukrajina. Če kdo želi pomagati, ponavadi že sam stopi v stik z misijonom ali kakšnim projektom, kot je na primer Pota. Če pa bi kdo želel pomagati in ne ve, kako, mu odgovorni z veseljem pomagajo.

Misijonarimo na različne načine

V ožji ekipi projekta RadiBiŽiveli so Maja Kragelnik, Žiga Kreft in Hana Klančnik. Hana poskrbi za objave na spletu in v oznanilih, Žiga kot bogoslovec skrbi za duhovne naveze, Maja pa nadzoruje finance in koordinacijo. V misijon sta se podala tudi Matej Jamnik, ki je pred leti odšel v Etiopijo, in Albina Linasi, ki je odpotovala v Venezuelo k s. Andreji Godnič. Matej pravi, da je sam vzpostavil stik z misijonarjem, ki je v Etiopiji potreboval pomoč, in se hitro odločil, da odpotuje. Najbolj mu ostaja molitvena podpora in vse, kar je spoznal o ljudeh v Etiopiji. Tam je bil kar dvakrat! Albina pa pravi, da ji je misijon pomagal pri rasti v veri, saj je Bog vedno poskrbel, da je bilo vse v redu. Ni važno, kako težko je spraviti zdravila in denar do Venezuele in kako nevarna je država. Bog je poskrbel za vse.

Miselnost projekta RadiBiŽiveli je, da je lahko vsak misijonar. Pri projektu so odprti za vse, ki bi radi pomagali. »Če je pomoč iz ljubezni, vse postane lažje,« pravijo.

Vas zanima več o Pastirjevem RadŽivimu? Prisluhnite 7. epizodi podkastov o RadŽivimih:

Lovro Kavčič