V Starem trgu smo se v soboto, dan po godu sv. Pankracija, sozavetnika župnije Stari trg, zbrali zakonci in družine Nadškofije Maribor. Srečanje družin v naši nadškofiji že nekaj let organizira Referat za družino. Namen je veselo in sproščeno druženje družin kot osnovnih celic družbe.

Slavljenje in nagovor

Deževnemu vremenu navkljub smo se tokrat pod velikim šotorom zbrali ob geslu: »Ne moremo namreč, da bi ne govorili, kar smo videli in slišali.« (prim. Apd 4,20) V dogajanje smo vstopili z družinskim slavljenjem. Sledil je nagovor upokojenega mariborskega nadškofa msgr. dr. Marjana Turnška o svetosti v zakonu in družini. »Svetost ni nekaj strašno velikega, ampak nekaj, kar se dogaja vsak dan po malem,« je poudaril že na začetku. V premislek nam je ponudil: »Greste kdaj mimo sosedove hiše in pomislite: ‘Tu pa živijo sveto!’ Ali pa samo razmišljate, kakšni so?« Spomnil je: »Tarnanje nad drugimi ne spada k svetosti! Kristjan se veseli dobrega v drugih.«
Spodbudil nas je k širjenju veselja do življenja – našega RadŽivima. ;) »Kristjani pa res imamo za kaj biti veseli! Kristus je vstal in živi – zaradi tega ni žalosti na svetu, ki bi uničila veselje,« nas je spomnil. Poudaril je, da je kljub vsemu, kar se dogaja na svetu, vredno vztrajati v dobrem, kajti »dobro se nikoli ne ustavi pri tistem, ki dela dobro, ampak gre naprej«.

Otroci, stojnice in Sveti Duh

V tem času so za otroški vrišč poskrbeli animatorji. Z otroki so risali, barvali, izdelovali zapestnice in igrali družabne igre. V času za sprehod med stojnicami so se predstavili različni programi in organizacije, ki delujejo predvsem na območju Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec: Družinska kateheza, Pusti sled, RadŽivim, Alfa … Največ obiskovalcev pa je pritegnila skavtska stojnica.
Vrhunec srečanja je bila sveta maša, pri kateri je nadškof Turnšek ob Božji besedi o babilonskem stolpu in misli na aktualno dogajanje v svetu dejal: »Živimo v babilonski zmešnjavi, ki se dogaja v domačem, zakonsko-družinskem okolju, in ta zmešnjava se širi okrog nas. Sprejemamo zakone, v katerih družina ni več družina.« Vendar je »Sveti Duh na svet prinesel odgovor na to zmešnjavo,« nas je spomnil. Z njegovimi darovi lahko človek premaga zmešnjavo Babilona. »Ni nam treba obupovati. Samo še malo bolj zares vzemimo svoje krščansko življenje in izkoristimo priložnosti in orodja, ki nam jih daje Bog,« je sklenil nadškof.
Na koncu je sledilo še sproščeno druženje ob sladkih prigrizkih. Goro palačink, »štrudl« in druge dobrote so z ljubeznijo pripravile družine iz naše pastoralne zveze, zato so zbranim šle še bolj v tek.

Hvala organizatorjem in vsem, ki ste poskrbeli, da so se ob pogledu na bogato obložene mize oči zasvetile tako velikim kot malim. ;)

Patricija Gril, fotografije: Jerneja Golob