Blagoslovi
ob velikonočnih praznikih

BLAGOSLOV KRIŽA

Bog, naš Oče, po smrti na križu in vstajenju svojega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa, si nas odrešil in nam odprl vrata v večno življenje. Prosimo te, blagoslovi to znamenje njegovega trpljenja in zmage nad grehom in smrtjo. Vse ljudi, ki bodo častili ta križ, utrdi v veri, upanju in ljubezni ter jih pripelji k sebi. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

BLAGOSLOV BOŽJEGA GROBA ALI PASIJONSKIH JASLIC

Nebeški Oče, tvojega Sina so položili v grob. Njegovi prijatelji so se žalostni in razočarani umaknili, sovražniki pa slavili zmago. Nihče od njih ni slutil, da bo na velikonočno jutro z Božjo močjo vstal od mrtvih. Prosimo te, naj vsi verniki, ki bodo pri tem Božjem grobu molili, začutimo tvojo bližino in ljubezen. Utrdi nas v veri, da bomo tudi mi nekoč vstali od mrtvih. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

BLAGOSLOV OGNJA

Vsemogočni Bog, Oče luči, po svojem Sinu si prinesel vernikom sijaj svoje slave. Prosimo, blagoslovi ta ogenj in nam podeli, da bodo letošnji velikonočni prazniki v nas tako razvneli hrepenenje po nebesih, da se bomo popolnoma prenovili in nekoč prišli v slavo večne velike noči. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, ki je za nas trpel, umrl in vstal od mrtvih ter s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.

BLAGOSLOV DOMA

Nebeški Oče, dobrotno pogled na ta dom in ga blagoslovi. Usliši prošnje naše družine in nam podeli mir in veselje v Svetem Duhu, uspeh pri našem delu in srečo na poti v življenju. Naj zemeljske dobrine uporabljamo po tvoji volji in dosežemo večno srečo. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL

  • Nebeški Oče, ko slavimo smrt in vstajenje tvojega Sina, te prosimo, blagoslovi ta velikonočni kruh, ki je sad tvoje dobrote in našega dela. Naj ga zaužijemo polni hvaležnosti, v svetem obhajilo pa s spoštovanjem prejemamo Kristusa, ki s Teboj živi in kraljuje vekomaj.
  • O Bog, po svojem služabniku Mojzesu si pri reševanju svojega ljudstva iz Egipta ukazal jesti jagnje kot podobo našega Gospoda Jezusa Kristusa. Blagoslovi to meso, ki ga želimo, tvoji služabniki, uživati v tvojo hvalo, po vstajenju našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.
  • Vsemogočni Bog, prosimo te, blagoslovi te pirhe. Naj bodo zdrava jed tvojim vernikom, ki jih bodo uživali in se ti zahvaljevali zaradi vstajenja našega Gospoda Jezusa Kristusa, ki s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.
  • Blagoslovi, o Bog, ta hren. Ko bomo okusili njegovo ostrino, naj se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.
  • Bog, naš Oče, od Tebe so vse dobrine, od Tebe je vse, kar smo in kar imamo. Blagoslovi, prosimo, te jedi in nas nauči, da bomo v tvojih darovih gledali tvojo neskončno ljubezen. Vsi, ki jih bodo uživali, naj se veselijo telesnega in duševnega zdravja. Po Kristusu, našem Gospodu.
“Bog je najprej za vas obudil in poslal svojega služabnika, da vas blagoslovi in vsakega od vas odvrne od vaših hudobij.” (Apd 3,26)

BLAGOSLOV DRUŽINE

Bog, stvarnik in dobrotljiv varuh svojega ljudstva, hotel si, naj bo zakonska zveza temelj družine in zakrament kristusa in Cerkve. Izlij svoj obilni blagoslov na našo družino, zbrano v tvojem imenu. Povezani v ljubezni in v duhu goreči naj vztrajamo v molitvi. Naj skrbimo drug za drugega, v potrebah vsem pomagamo in tako posnatnemo z besedo in zgledom oznanjevalci evangelija. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

BLAGOSLOV OTROK

Gospod, Jezus Kristus, otroke si sprejemal s tako veliko ljubeznijo, da si rekel: Kdor nje sprejme, mene sprejme. Te otroke si obdaril s krstno milostjo, nenehno jih varuj. Ko dorastejo, naj se v veri svoobodno odločijo zate in naj srčno napreduješ v ljubezni do tebe, ki živiš in kraljuješ vekomaj.

BLAGOSLOV ZAKONCEV

O Bog, stvarnik vseh ljudi, ti si ustvaril moža in ženo in stanovil zakonsko skupnost. Prosimo te, blagoslovi ta zakonca, ki se ti zahvaljujeta za vsak trenutek skupnega življenja. Ohrani ju v svoji ljubezni in jima daj moč, da bosta živi priči tvoje neizmerne dobrote. Sovje domače, posebej otroke, naj vodita h Kristusu, ki s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.

BLAGOSLOV STAREJŠIH LJUDI

Gospod, naš Bog, iz tvojih rok prejemamo življenje in vse, kar nam prinaša. Ti poznaš naše radosti, pa tudi trpljenje, stisko in razočaranje. Zahvaljujemo se ti za vero in upanje, ki nam pomagata skozi življenje, hkrati pa te prosimo blagoslovi stare starše, in jim podari moč za življenje. Pomagaj jim, da se bodo veselili vsakega podarjenega trenutka in zaupali vate. Naj potrpežljivo prenašajo težave in nadloge starosti in vsak dan sprejemajo kot dar tvoje ljubezni, dokler se vse njihovo iskanje in hrepenenje ne izpolni v tebi. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

BLAGOSLOV DUHOVNIKOV

Jezus, večni Veliki duhovnik, ohrani svoje duhovnike v zavetju svojega presvetega Srca, da jim nihče ne bo mogel škodovati. Ohrani neomadeževane njihove maziljene roke, ki se vsak dan dotikajo tvojega presvetega Telesa. Ohrani čiste njihove ustnice, ki jih je pordečila tvoja dragocena kri. Ohrani čisto in sveto njihovo srce, ki je zapečateno z vzvišenim znamenjem tvojega slavnega duhovništva. Naj rastejo v ljubezni in zvestobi do tebe! Obvaruj jih vsega posvetnega! Daj jim, skupaj z oblastjo spreminjat kruh in vino, tudi moč spreminjati srca. Blagoslovi njih in njihovo delo z obilnimi sadovi in podeli jim nekoč krono večnega življenja. Amen.

(sv. Terezija Deteta Jezusa)

Želite biti obveščeni o dogodkih in objavah Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec?

Prijavite se in novosti boste prejeli v svoj e-nabiralnik.

    Spremljajte nas na socialnih omrežjih

    Spremljajte vsa naša aktualna dogajanja tudi na našem uradnem Facebook, Instagram in Youtube profilu.