RadiBiŽiveli – klic vseh, katerih življenje je ogroženo.

Ko smo se v PZŽ Slovenj Gradec trudili z “Rad živim”, se je porodilo zavedanje, da ne smemo pozabiti tistih, ki bi iz vsega srca radi živeli, pa jim velikokrat manjka najosnovnejše: voda, hrana, streha nad glavo. Tako je nastal RadiBiŽiveli – pomoč misijonom, ki nas bogati, ko se učimo preprostega veselja in pristnega zaupanja Bogu, kot to znajo ubogi.

Projektu RadiBiŽiveli lahko pomagate na tri načine (dva zelo preprosta, en malo zahtevnejši, ne pa nemogoč):

 • darovanje za misijone
 • molitvena povezanost z misijoni (morda prav ta trenutek nekdo tisoče kilometrov stran moli za svojega dobrotnika)
 • prostovoljstvo v misijonu

Morda še nekaj konkretnih predlogov:

 • en evro za misijone ob vsakem dogodku PZŽSG (npr. spletno srečanje)
 • en cent za srečno prevožen kilometer
 • botrstvo otroku v misijonu
 • zapestnice

Vojna v Etiopiji

V zadnjih treh letih je bil velik delež pomoči iz PZŽSG namenjen salezijanskim misijonom v Etiopiji. Mnogi ste pokazali svojo velikodušnost. Dobra dva meseca nazaj je v Tigrayu na severu Etiopije po malo mirnejšem obdobju izbruhnila vojna. Mnogo tega, kar so s trudom gradili dolga leta in pri čemer smo nekaj malega prispevali tudi mi, je gotovo uničeno, mnogi so mrtvi. Iz Tigraya smo redno dobivali zahvale za darove in voščila ob Božiču, letos se ni oglasil nihče – vse povezave so prekinjene. Abba Thomas, ki deluje v drugem delu Etiopije, mi je povedal, da že mesece ni dobil vesti o svojih domačih – so še živi?

Človeško gledano je bila vsa pomoč nesmiselna. Ampak Bog ne obupuje nad nami in večje rane kličejo po novi pomoči.

Epidemija je našemu svetu očitno precej zožila pogled, saj je bilo pri nas o tej vojni zelo malo slišati. Naj se ne zožijo tudi naša srca. Pomoč bo v prihodnje še bolj potrebna – najprej v molitvi za mir.

V decembru smo prejeli tudi prošnjo abba Yohannesa, ki v Addis Abebi pomaga otrokom z ulice in materam z majhnimi otroki. Prosil je za letno šolnino za dve deklici: Amen Getachew in Hiwot Takele. Z darovi, ki so bili v preteklem letu namenjeni za Radi bi živeli, smo lahko odgovorili na to prošnjo. Če bi kdo želel prevzeti skrb za katero od deklet v obliki botrstva, naj, prosim, sporoči v župnijsko pisarno in mu bomo pomagali urediti.

Želite biti obveščeni o dogodkih in objavah Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec?

Prijavite se in novosti boste prejeli v svoj e-nabiralnik.  Spremljajte nas na socialnih omrežjih

  Spremljajte vsa naša aktualna dogajanja tudi na našem uradnem Facebook, Instagram in Youtube profilu.