Tako nista več dva, ampak eno meso. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje. (Mt 19,6)

Bog je človeka ustvaril kot moškega in žensko. Od nekdaj je v Njegovi zamisli, da »se najdeta«. Zato takšno hrepenenje po nasprotnem spolu že od rosnih mladostniških let. Vendar Bog želi več.

Možu in ženi privošči, da si obljubita večno zvestobo in spoštovanje, »dokler vaju smrt ne loči«. Na videz nedosegljiv ideal! Zato pa Bog hrepeni, da bi bil prisoten v odnosu moža in žene, ker ve, da sama ne bosta zmogla. Apostol Janez je zapisal, da je Bog ljubezen (1 Jn 4,8). Bog želi, da svoj odnos »kronamo« s svetim zakramentom. Znamenjem Božje ljubezni, ki ga je nemogoče izbrisati.

Bog je tako dober, da zakoncema daje tudi priporočila: živeti tako, da bo zakon trajal »vse dni življenja«. Apostol Pavel recimo zapiše: »Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža.« (Ef 5,33) Človek pa pogosto dela po svoje.

Vabimo vaju, da v svojem odnosu postavita Boga na pravo mesto. Če še nista poročena in si to neprisiljeno želita, vaju vabimo na tečaj priprave na zakon, ki ga organiziramo vsako leto. V pomladnih mesecih spremljajta spletno stran pastir.si in bosta vse izvedela pravočasno. 

Če sta že poročena, pa vaju vabimo na številne aktivnosti, ki jih pripravljamo za vaju in vajino družino: pridružita se zakonski skupini, udeležita se vsakoletnega Seminarja za zakonce in pare, vstopita v družinsko katehezo, počitnice za družine (RadŽivim za družine, RadŽivim pod šotori) itd.

Radi bi vama pomagali, da bo obljuba, izrečena na poročni dan, res »zdržala« vso vajino skupno pot. Pa ne samo zdržala, ampak da bi bila nepopisno lepa. Ker se splača in je možno!

Jaz, (ime neveste oz. ženina), sprejmem tebe, (ime neveste oz. ženina), za svojo/ega ženo/moža in obljubim, da ti bom ostal/a zvest/a v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil/a in spoštoval/a vse dni svojega življenja.

Tečaj priprave na zakon bo v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec potekal 17., 18., 24., 25. in 26. 3. v Elizabetnem domu v Slovenj Gradcu. Za dodatne informacije lahko pišete na pisarna@pastir.si.

Želite biti obveščeni o dogodkih in objavah Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec?

Prijavite se in novosti boste prejeli v svoj e-nabiralnik.

    Spremljajte nas na socialnih omrežjih

    Spremljajte vsa naša aktualna dogajanja tudi na našem uradnem Facebook, Instagram in Youtube profilu.