Pastirjev RadŽivim je najmlajši med vsemi RadŽivimi in je nastal zaradi mnogih posameznikov, ki so si preprosto želeli duhovne poživitve ali pa se kot posamezniki niso našli na nobenem izmed drugih RadŽivimov. In tako se je leta 2021 zgodil prvi Pastirjev RadŽivim, poln Božje ljubezni, veselja in dobre družbe.

Kako je ta RadŽivim nastal?

Lahko bi se reklo, da ideja rodi idejo – in tako je nastal tudi ta dogodek. Iz drugih RadŽivimov je nastal še Pastirjev. Sprva je bil namenjen samskim, potem pa se je s časom pokazalo, da bi lahko bila ta izkušnja dober dar tudi za ves ostali del populacije. Za pare, družine, seniorje, pa tudi vse, ki se niso prepoznali nikjer drugje. Rodila se je tudi želja po tem, da bi iz tega nastalo povezano občestvo. Ta je ekipo, ki je zaslužena za nastanek tega RadŽivima, gnala naprej. In tako se je vse začelo odvijati spontano, pravijo organizatorji. S preizkušanjem je tudi ta RadŽivim zavil na pravo pot, ki jo je potrdil Gospod.

Kako dogodek poteka?

Odvija se v Strunjanu, v pastoralnem domu Stella Maris, in sicer zadnji teden v maju, od četrtka do nedelje. Domačno vzdušje je tisto, kar je navdušilo že na samem začetku. Dan udeleženci pričnejo z zajtrkom, nato pa sledi jutranja molitev, ki jo pripravijo sami. Po nagovoru gospoda župnika sledi prosti čas, med katerim lahko dodobra razmislijo o nedavno slišanem, ta čas pa lahko preživijo po lastni želji. Kar je med drugim skupno vsem RadŽivimom, je seveda sv. maša, ki je na Pastirjevem Radživimu na sporedu pred kosilom. Pri njej aktivno sodelujejo tudi udeleženci. To jih poveže v skupnost in da programu sproščeno in preprosto vzdušje. Na kosilo se odpravijo vsi skupaj, tako udeleženci kot voditelji, in tudi ob jedi je priložnost za pogovor, izmenjavo misli … Po obroku je zopet nekaj prostega časa, v katerem si lahko vsak najde kaj zase, najde »svojo mesto« in se počuti sprejetega. Navadno se vsi zbrani podajo tudi na kakšen pohod, ki pa ni le navaden pohod, ampak je tudi pot duhovnosti.

Kako velika pa je ta skupina?

Število udeležencev je vsako leto drugačno, sprva je bilo vseh skupaj z voditelji vred 15, nato 40, letos pa se jih je zbralo okoli 35. Kdo ve, v prihodnosti bo mogoče tudi ta RadŽivim postal RadŽivim v več terminih.

Utrip Pastirjevega RadŽivima

Pri tem Radživimu je »duhovna ponudba« zelo pestra. Ravno zaradi medgeneracijskega značaja in raznolikosti udeležencev se pojavljajo različne potrebe, kot so potreba po zakramentu spovedi, pogovoru v manjših skupinah, premišljevanju v »puščavi« … Pohodi, na katere se udeleženci odpravijo, pa so pohodi po lastni poti duhovnosti. Minejo v znamenju odkrivanja Boga in so konec koncev pot do spoznavanja samega sebe. Udeležence seveda duhovno bogatijo tudi kateheze, ki so moč vseh RadŽivimov.

Veliko udeležencev je takih, ki so radi aktivni. In tako je kar nekaj navdušencev, ki se vsako jutro pred zajtrkom odpravijo na kakšen sprehod ali celo na kavo v Piran. V vsem tem je zopet možnost za razne pogovore, deljenje različnih pogledov in sprejemanje različnosti. Na dogodku se igra tudi igro, imenovano skriti prijatelj, ki popestri vsak dan in večkrat preseneti. Vsako leto pa udeležence obišče tudi zanimiv gost. Tisto, kar navadno vzbudi največ čustev in vžge iskrico, željo po spoznavanju Boga, pa je slavljenje.

Vas zanima več o Pastirjevem RadŽivimu? Prisluhnite 7. epizodi podkastov o RadŽivimih:

Maruša Vollmaier