RadŽivim za seniorje je zagotovo eden najprisrčnejših RadŽivimov in tako kot vsi ostali RadŽivimi poln prijetnega druženja in pogovorov z Bogom. Spoznali smo ga v že 5. podkastu iz serije, v kateri predstavljamo različne RadŽivime.

Kot že ime pove, je ta program namenjen starejšim po letih. Običajno poteka štiri dni v mesecu marcu v penzionu Mavrica v Veržeju. RadŽivim za seniorje je posebej prilagojen starejšim in njihovim potrebam. Član omenjenega projekta Gregor Kragelnik pravi, da ga kot seniorja malo bolj skrbi, ko gre na pot, a se z RadŽivimom počuti varno. Organizirani so hrana, prenočišče, avtobus in seveda program. Prleška destinacija je zelo lepa in omogoča krajše izlete v prostem času. Poleg organizatorjev zaposleni v penzionu Mavrica poskrbijo za site želodčke in nasmeh na obrazu. Program se vedno začne v nedeljo s sveto mašo v Slovenj Gradcu. Nato se vsi vkrcajo na avtobus, s katerim se odpeljejo proti Veržeju. Pot polepša tudi kakšen obisk. Seniorji se pošalijo, da jih v Veržeju najprej navduši šank, kjer tamkajšnji salezijanci najprej nagovorijo tiste, ki so se morda oddaljili od Cerkve. Šele nato počasi tudi v kapeli.

Ideja za nov RadŽivim

Željo po takšnem programu so pri idejnem vodji RadŽivimov Simonu Potniku spodbudili pogovori s starejšimi. Župnik pravi, da je dolgo trajalo, da se je vse skupaj sploh začelo. »Spočetje« RadŽivima nasploh je bilo pri seniorjih, ko oratorija še sploh ni bilo. Obstajale so že razne dejavnosti za otroke, za starejše pa niti ne. Večkrat se je porajalo vprašanje, zakaj ni uspešna pastorala odraslih oziroma zakaj je ni. A ostali RadŽivimi so v skladu s tem nekako prehiteli RadŽivim za seniorje.

Prvi RadŽivim na Krku

Spodbuda škofov je bila močna tako glede pastoralne zveze kot tudi glede pokritosti celotne starostne piramide. Starejši so imeli razna molitvena srečanja in romanja, česa več pa ne. Manjkala je socialna komponenta. To je najprej omogočil prvi RadŽivim za seniorje, ki je potekal na Krku. Odziv je bil presenetljiv. Ekipa se je postavila z lahkoto in prvi tak RadŽivim so odlikovali izjemna preprostost, odprtost, prijaznost in trud, kar lahko opišemo kar z besedo radživimovsko.

Sadovi

Čar vsakega RadŽivima je, da raste skupnost. V Veržej pride veliko ljudi, ki so si v sorodu, teh povezav je največ. Veliko poznanstev pa se rodi kar tam, kjer se vidi, kako se starejši povezujejo od začetnih parov do povezane večje skupine. Starejši zelo globoko doživljajo ta dopust, ki pa ima zraven še duhovno komponento! Pravijo, da je velik dar, da gre z njimi gospod župnik.

Koordinatorka programa RadŽivim Albina Linasi pravi, da na RadŽivim za seniorje gleda z veliko hvaležnostjo. Spominja se prvega, ko je doma navduševala svoje starše. Pravi pa, da nikoli ne bo pozabila, kako je bilo, ko sta se vrnila. Udeleženci se niso mogli nehati poslavljati in objemati. Albinina mama si je za rojstni dan kasneje zaželela Sveto pismo in ga prvič v življenju začela brati. To je res dokaz, da lahko RadŽivim osvoji vsakega, če mu le damo priložnost.

Prijava? Zakaj pa ne!

Seniorji so z voditelji prek pisem in obiskov v stiku skozi celo leto. Na nov termin se lahko prijavijo konec leta, ko je objavljena elektronska prijavnica, dobijo tudi pismo. Sicer pa se novica širi tudi od ust do ust, kar je še učinkoviteje.

Župnik Simon Potnik meni, da so seniorji močna in še ne izkoriščena sila, ki nas veliko nauči. »S seniorji se učim odlagati predsodke,« pravi. Če poznate koga, ki bi mu takšen RadŽivim dobro del, ne odlašajte in ga seznanite z njim (lahko kar s tem zapisom :)). Bomo videli, morda pa nastane še kak nov termin …

Vas zanima več o RadŽivim za seniorje? Prisluhnite 5. epizodi serije podkastov o RadŽivimih:

Lovro Kavčič