Sam nikoli nisem dosti razmišljal o pomenu izraza »Troedini Bog«, vedel pa sem, da pomeni Boga v treh osebah, ki so Oče, Sin in Sveti Duh. Zadnji mi nikdar ni bil ravno blizu. O njem sem vedel le tisto, kar smo se učili pri verouku. Saj veste, Svetega Duha prejmemo ob krstu zase in ob birmi za druge. Tukaj pa se je moje znanje, in prepričan sem, da tudi znanje koga drugega, končalo.

Počivanje v Duhu?

Pomanjkanje znanja me ni motilo, saj nisem vedel, da mi lahko prav Sveti Duh kmalu spremeni življenje. Neko popoldne »žal« nisem uspel izkoristiti sieste, ki je na RadŽivimu za otroke (ta je, mimogrede, najboljša stvar! ☺) vsakodnevna rutina. S soanimatorko sva pripravljala material za vsakoletni »Pokaži, kaj znaš!« in razložila mi je par stvari o t. i. počivanju v Duhu. Izvedel sem, da nekdo moli nad osebo, ki lahko naenkrat preprosto pade, skoraj kakor bi izgubila zavest, in se nato »prebudi« – hm, občutno srečnejša. To so bile informacije, ki so se mi zdele zanimive, a me iskreno niso ravno najbolj zanimale, čeprav sem takrat morda pokazal, da sem navdušen nad temo pogovora (oprosti, Eva ☺).

Osebna izkušnja

Še isti večer nas je župnik Simon v času refleksije animatorjev povabil v skupine po tri, da bomo molili drug nad drugim. Razložil je, da se bomo on, soanimator in jaz prijeli za rame v krogu, vsak pa bo posebej prosil Boga za osebo, za katero bo v nekem trenutku molil. Takoj sem se spomnil popoldanskega pogovora in nekaj v meni se je premaknilo. Čudno se mi je zdelo, da bomo to počeli ravno na isti dan, ko sem za to izvedel. Po nekajminutni molitvi sem imel občutek, da je moja glava kakšen meter nad mojim telesom, zatem pa nekako ne vem, kaj se je zgodilo. Znašel sem se na tleh, in ko sem odprl oči, sem mislil, da vidim Jamesa Hardna (košarkar z brado) in svojega očeta, a sem hitro spoznal, da sta le gospod župnik in animator Janez, ki je mislil, da mi je pač »padel cuker«. Naenkrat so mi začele teči solze, a sploh nisem bil žalosten. Ravno nasprotno, počutil sem se več kot odlično in nekaj v meni je bilo drugače, a razlage nisem imel. Še cel večer se razmišljal o Božjem dotiku in milosti, da sem to doživel, animatorji pa lahko potrdijo, da sem bil poln energije in nekako kot pijan od Svetega Duha.

Zaradi te izkušnje sam nimam razloga, da bi dvomil o obstoju Boga in prisotnosti Svetega Duha v vsakem od nas, kar pa je napisano tudi v Svetem pismu.

Darovi Svetega Duha

»Različni so milostni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh.« (1 Kor 12,4-6)

Sveti Duh ni tretja Božja oseba zgolj zaradi pravljičnega števila ali za okras. Je dejanski Tolažnik. To lahko na prav poseben način stori s svojimi darovi, ki so nam lahko dani.

»Enemu je po Duhu dana beseda modrosti, drugemu v skladu z istim Duhom beseda spoznanja. Drugemu vera po istem Duhu, drugemu po istem Duhu milostni darovi ozdravljanja, drugemu delovanje čudežnih moči, drugemu prerokovanje, drugemu razločevanja duhov, drugemu raznovrstni jeziki, drugemu razlaganje jezikov. Vse to pa uresničuje en in isti Duh, ki deli vsakemu posebej, kakor hoče(1 Kor 12,8-11)

Pavel v Prvem pismu Korinčanom nadaljuje, da je vsakomur lahko dan drugačen dar Svetega Duha.
Zasledimo:

  1. Dar ozdravljanja – omogoča nenadno ozdravitev ob molitvi nad osebo.
  2. Dar prerokovanja – oseba lahko poučuje ali opominja druge v zvezi s kakšno pomembno zadevo; ne gre (zmeraj) za napovedovanje prihodnosti.
  3. Dar raznovrstnih jezikov in razlaganja jezikov – omogoča govorjenje v različnih jezikih (ki jih oseba morda še nikoli ni slišala), kar pa lahko seveda nekdo drug tolmači z darom razlaganja jezikov.
  4. Dar razločevanja duhov – oseba s tem darom lahko razlikuje, ali je neko ravnanje v skladu z Božjo voljo oz. ali prihaja od Boga.
  5. Dar vere – omogoča navdih drugih in še posebej širjenje vere.
  6. Dar spoznanja – oseba s tem darom lahko ve o kom kaj, česar ne bi mogla vedeti; tudi če ji to ni bilo zaupano.
  7. Dar čudežev ali čudežnih moči – omogoča nerazložljive stvari, pri katerih je Sveti Duh res ustvarjalen.

Praznik kot priložnost, da se povežemo s Svetim Duhom

Vedeti moramo, da Bog teh darov ne razkrije kar vsakomur, ko pa jih, to stori z razlogom, kot pravi zopet Pavel v pismu Rimljanom: »kajti Bog se ne kesa svojih milostnih darov in svojega klica.« (Rim 11,29)

V Prvem pismu Korinčanom pa omeni še, da so nam darovi dani, da lahko pomagamo drug drugemu: »Vsakomur se daje razkritje Duha v korist vseh.« (1 Kor 12,7)

Izkoristimo današnji praznik za molitev k Svetemu Duhu, morda celo s prošnjo za dar, še posebej, če poznamo koga, ki bi mu Sveti Duh lahko pomagal. Boste videli, Sveti Duh je nepredvidljiv …

Lovro Kavčič