»Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se.« (Flp 4,4)

Velika noč je naš največji praznik, praznik veselja, našega odrešenja in upanja. Velika noč je veselje novih nebes in nove zemlje in veselje zmage nad življenjem. Praznovanje velike noči je za nami, kaj pa sedaj? Se vrniti na stare tirnice življenja pred postom?

V postu smo bili poklicani na pot spreobrnjenja, a se lahko vprašamo, kakšen pomen imajo vsa naša postna prizadevanja, če ne trajajo dlje kot do velike noči in jih pustimo počivati do naslednjega postnega časa. Velikonočni čas je priložnost za nadgradnjo.

Velika noč ne traja le en dan, temveč odmeva ves velikonočni čas, ki traja 50 dni, vse do binkošti. 50 dni za praznovanje in 50 dni za veselje. Je čas milosti, ni konec in ni nekaj vmes! Kako pa ohraniti velikonočno veselje skozi ves velikonočni čas? Naj vam bodo v navdih pri ohranjanju iskrice veselja skozi vseh 50 dni velikonočnega časa naslednje ideje.

  1. Vzemi si čas za praznovanje. Naj bo vsako nedeljo v velikonočnem času miza praznično okrašena in na mizi kakšna izmed tvojim najbližjim ljubih sladic. Sladice so vendar čar vsakega praznika.
  2. Vsak dan si vzemi nekaj trenutkov in obudi v srcu zavedanje, da te je Bog rešil smrti in odrešil. Zavedaj se, da te Bog ljubi in tudi če bi bil edina oseba na tem svetu, bi Jezus umrl zate. Njegova ljubezen je trajna, iskrena in brezpogojna, saj si ti Njegova mojstrovina, s katero se neprenehoma hvali pred vsemi zbori angelov in svetnikov.
  3. Moli! Moli sam, moli z drugimi, moli zase, moli za druge in naj bo tvoja molitev preprosto zavedanje Boga, kjerkoli si že in karkoli že počneš.
  4. Prepevaj si! Aleluja je naša pesem! Naj bo vsak dan v 50 dneh priložnost, da si zapoješ alelujo. Katera je že tvoja najljubša?
  5. Vzemi si čas za dobro kavo, čaj, odklopi vse, kar piska in ti povzroča motnje, in se pogovarjaj s svojimi domačimi.
  6. Zaradi korone se med velikonočnimi prazniki verjetno nisi uspel srečati s sorodniki, zato organiziraj virtualno srečanje »žlahte«. Zna biti zelo zabavno!
  7. Beri Sveto pismo! Poišči odlomke, kjer je omenjena beseda »veselje«, »veseliti se«. Vesele novice ne zadrži zase! Pošlji komu sporočilo in mu polepšaj dan.
  8. Zahvaljuj se. Zahvali se Gospodu za Njegovo navzočnost v tvojem življenju in za vse zastonjske darove. Vsak dan ponavljaj: »Hvala ti, Gospod za …«
  9. Občuduj lepoto Božjega stvarstva! Naj ti vsaj enkrat v 50 dneh uspe ujeti veličino sončnega vzhoda! Ni treba, da ga občuduješ sam, povabi še koga.
  10. Napiši lepo misel in jo zatakni za brisalce »naključnega« avtomobila. Mogoče bo to za nekoga edinstven trenutek, da bo njegov dan lažji in lepši.
  11. Naj ti bo vsak dan izziv razdajati svoje veselje, mir, pomoč, dobroto, iskrenost in spoštovanje povsod in vsakomur. Priložnosti je dovolj na vsakem koraku.
  12. Prizadevaj si za čim več prijaznih besed do bližnjih v vsakem dnevu.
  13. Prosi Boga, da bi poglobil tvojo potrpežljivost in sočutje in ti srce napolnil z veseljem.
  14. Nadaljuj s kakšno od svojih postnih zaobljub, ki se je izkazala kot dobra in je obrodila dobre sadove za tvoje življenje.
  15. Zahvali se Gospodu, ko ti bo srce kipelo od veselja, in prosi ga milosti, ko bo težko odpreti srce veselju.
Pastir.si Veselite se

Letošnji velikonočni čas ne bo šel mimo korone in vsega, kar nam življenje s korono prinaša, a nam polagam na srce tole misel: Ne moremo izbirati okoliščin. Lahko pa izberemo, kako se bomo nanje odzvali.

»Velika noč je praznik našega upanja, nič nas ne more ločiti od Božje ljubezni.« (papež Frančišek)

Ana Linasi