Iz Jutrovega (Vzhoda) je prišlo po sledi zvezde Repatice več oseb, ki so novorojenemu Jezusu v dar prinesli zlato, kadilo in miro. Zlato je predstavljalo dar velikemu kralju, kadilo pravemu Bogu, mira pa umrljivemu človeku. Preko Gašperja, Mihe in Boltežarja so se mu na nek način prišli poklonit vsi narodi zemlje. Pred tem je bil poznan le ubogim pastirjem, zatem pa tudi poganskim narodom, ki so ga priznali kot Mesijo. To so bili pravzaprav že začetki misijonskega poslanstva Cerkve, kar je zadnja leta naši Pastoralni zvezi zelo blizu. Z vsemi projekti, med drugim tudi s koledovanjem ob prazniku Svetih treh kraljev, smo močno povezani z misijonom.

Misel na pot treh kraljev, iz različno oddaljenih krajev do Betlehema, nas bi morala vedno navdajati z optimizmom in spodbudo pri naših dejanjih. Takrat niso imeli ne prevoznih sredstev, Google Map-a, dobre športne obutve, energijskih pijač, hrane ter ostalih pripomočkov, ki bi jim lajšale pot. Imeli so le zaupanje in trdno voljo, da se poklonijo Jezusu, ga potrdijo in novico ponesejo nazaj v svoje kraje, med svoje narode. Kakšna volja! Mi pa večkrat iščemo izgovore že za lažje stvari, kot so pot na bližnji hrib, obisk starejših, dar za lačne in obubožane, pomoč bližnjim ipd. Naj nas v začetku leta, ko si zadajamo nove cilje, to spodbudi. Vse zmoremo v njem, ki nam daje moč.

Ker letos obiskov kolednikov po domovih zaradi Covid-19 ni mogoče izvesti, misijonska središča pa so še bolj kot druga leta potrebna naše pomoči, vas vabimo, da skupaj darujemo po drugačni poti. Vsak po svojih zmožnostih, a kljub vsemu z dobro voljo.

Za podrobnosti letošnje trikraljevske akcije pa kliknite na naslednjo povezavo.

Praznik Svetih treh kraljev vsako leto spremlja tudi koledniško petje, zato vam spodaj prilagamo besedilo in posnetek ene izmed starejših trikraljevskih koledniških pesmi, ki jo je pred leti na svojem DVD-ju izdala družina Miklavž. Naj v vaše domove prinese toplino, dobro voljo in željo po dobrem. Spodbujamo vas, da si jo zavrtite, s kropljenjem blagoslovljene vode in kajenjem s kadilom po vseh bivalnih prostorov pa blagoslovite svoje domove. Na vhodna vrata lahko napišite začetnice imen treh kraljev z letnico (20+G+M+B+21) kar pomeni tudi “Kristus blagoslovi to hišo”.

Trikraljevski kolednici prisluhnite tukaj:

Tam v Jutrovi deželi
ena zvezda gori gre.
Ena lepa nova zvezda,

prav lepo sveti se.

Sveti trije kralji,
modri so možje.
So zvezde zagledali,
so dete iskat šli.

Pred njimi gre ta zvezda,
jim kaže pravo pot,
nad štalco je obstala
kjer je rojen naš Gospod.

Jih kralj Herod ustavi
in pravi jim tako:
»Le pojdte ga iskati,
to dete rojeno.«

Tam, kjer ga boste našli,
k men pridite nazaj.
Tudi jaz ga bom šel moliti,
le kje je tisti kraj.

Angel se prikaže
in pravi jim tako:
»Le nikar mu ne povejte,
on ga umoril bo.«

Sveti trije kralji,
pred jaslicam klečo.
Temu majhnemu detetu
dar darujejo.

Miro in kadilo
in čisto zlato,
nobenemu človeku,
le samemu Bogu.

Sveti trije kralji
zdaj slovo jemljejo,
da k Jezusu in Mariji,
vas priporočajo.

Ni naključje, da se letošnja e-Alfa začenja ravno na ta praznik. Gospod nas ves čas preseneča, spodbuja in daje voljo za nove začetke in željo po tem, da bi bili dobri. Mogoče se ‘vidimo’? ne glede na to za ta namen priporočamo v molitev vse udeležence in Alfa ekipo.