»Gospod, kaj želiš od nas, da storimo?« To vprašanje je pogosta molitev tistih ‘ovčic’ iz Pastirjevih staj, ki v sebi doživljamo močno hrepenenje po skupnosti posvečenega življenja. Korak za korakom se v svojem iskanju pustimo voditi Gospodovim znamenjem. Eno od njih nas je pred letom dni povezalo s skupnostjo sester karmeličank v Mirni Peči. Ta teden smo jih obiskali. Kakšen dar! … Kot pravijo sestre, so nekateri odmevi našli tudi napisane črke – da bi veselje karmela in srčni pozdravi vseh sester objeli tudi tebe, draga bralka, dragi bralec.

»Dragi prijatelji! Srčna hvala vam za vse! Za vaše pričevanje iz moči Ljubezni, tako preprosto in pristno, da so besede prerevne, da bi to izrazile.«

»Od srečanja mi ostaja vzdušje bratstva in veselja.«

»Zdi se mi, kot bi Jezus vzel veliko nitk in jih povezal med seboj. Sedaj smo in ostanemo povezani. Težko je z besedami povedati o veselju, ki ga čutim, ker smo vsi eno sámo občestvo. Ko smo s sestrami skupaj in imamo čas za pogovor, bi se kar naprej pogovarjale o tem srečanju in tem občestvu. Čutim, kot bi se naša skupnost duhovno razširila. Hvala vam!«

»Evangelij postane tako živ in otipljiv, vsak človek je dobrodošel in dragocen in zažari. Iz moči Ljubezni. In vaša ljubezen je našla še nas in iskrice žarijo in vnemajo. Iskrena hvala!«

sestre karmeličanke

Kako malo je potrebno. Zjutraj na pot, do opoldneva že doma v običajnem ritmu, vmes pa tako prijetno srečanje. Ostaja mi velika preproščina teh sester, njihovo veselje do življenja in nalezljiv smeh ter prijeten smisel za humor. Občudujem njihov medsebojni odnos, relacije, dinamiko. Hvaležen.
Simon

Temeljito razgibane smejalne mišice :) Predvsem pa zaklad duhovne bližine s temi sestrami, ki nam ga Gospod podarja, da bomo kot mlada in aktivna skupnost lahko stvari poglabljali ob zgledu in opori starodavne in kontemplativne skupnosti.
Alenka

Bogu hvaležen, da smem biti del te zgodbe. Res je bilo prijetno, polno smeha, hkrati pa ganjen ob teh sestrah, ki izžarevajo pristen odnos z Njim. Eden izmed sadov Svetega Duha je tudi veselje, tako da smo očitno na pravi poti. Diši po še :)
Damjan

V meni je velika hvaležnost Bogu za vse milostne trenutke in povabilo na to pot. Prijeten klepet v kombiju, prepleten z molitvijo in duhovnim branjem, potem pa gostoljubnost in domačnost sester. Toliko smeha in sproščenosti in v tako kratkem času smo si postali tako domači.
Sonja

Romanje v Mirno Peč je bilo zame eno prijetno prepuščanje, polno veselja in smeha. In molitve, seveda. V mislih mi ostajajo mladostni in sijoči obrazi sester – takšno veselje je bilo na njih, hkrati pa ena taka otroška radovednost. Kljub temu da se nismo poznali, je med nami vela domačnost. Kot da bi obiskali sorodnike na drugem koncu Slovenije, ki jih že dolgo nismo videli. Pika na i pa je bila Alenkina obnovitev zaobljub. Prečudovit trenutek.

Med potjo smo prisluhnili nagovoru papeža Frančiška ob začetku sinode. Tako močno besedilo in besede, ki še danes krepko odzvanjajo. Srečati. Poslušati. Razločevati.

Vse to odzvanja v veliki hvaležnosti …
Janja

Prvič sem bil v karmelu v Mirni Peči. Zelo so me nagovorile sestre, njihovi odnosi, njihova vedrost; v tistem trenutku smo zanje obstajali samo mi. Take pozorne dobrodošlice ne doživim vsak dan. Vidi se, da so srečne v svojem življenju in s tem pričevalne.
Marko

Najprej sem mislila, da se ne bom podala z ekipo na pot, ampak verjetno poznate tisti občutek, ko preprosto veš, da si na pravem mestu ob pravem času. No, to je bilo to.

Povezanost v Svetem Duhu pa tako močna, da jo privoščim čisto vsakemu :)
Mateja

»Dragi bratje in sestre, srečno skupno pot želim!« je ob začetku sinode vzkliknil papež Frančišek: »Ne zapravimo priložnosti milosti srečanja, medsebojnega poslušanja in razločevanja. V veselju, ker vemo, da medtem ko iščemo Gospoda, je On prvi, ki nam prihaja naproti s svojo ljubeznijo.« V tem je torej skrivnost, od kod je prišlo tako prekipevanje radosti, da smo ga v tem kratkem zapisu omenili kar 20-krat … »V karmelu se vse dela z veseljem, ker imamo povsod Jezusa, ki je naše neskončno veselje.«
(sv. Terezija Jezusova, Andska)

Alenka Mirkac