… HVALEŽNOST.

 

V času, ko nas prevzemajo skrbi, ko nismo pomirjeni glede svoje bližnje ali daljne prihodnosti, je težko gojiti hvaležnost. Takrat je dobro, da se ustavimo in malce pomislimo. Ko nas nekdo še malce izzove, pa poženemo kolesje in na plan pridejo resnično zanimive misli.

Z mislijo na praznično zahvalno nedeljo, ki jo bomo letos praznovali drugače, kot smo sicer vajeni, smo med našimi farani izvedli kratko anketo na to temo.

100 faranov smo vprašali, za kaj so najbolj hvaležni.

Na prvo mesto, z visoko prednostjo, je kar 28 % faranov postavilo hvaležnost za DRUŽINO. Pod to smo umestili hvaležnost za vse družinske člane, za podporo, ki jo izkazujejo v teh časih, in čas, ki ga lahko preživljamo skupaj.

Drugo mesto si delita odgovora hvaležnost za ŽIVLJENJE in PRISTNE ODNOSE s 13 %.

Hvaležen sem za...

Farani so bili še malce bolj kreativni in so obogatili odgovore: hvaležni so za prečudovito življenje, da se lahko vsak dan zbudijo v nov dan, za ljubeče odnose, za vse ljudi, ki jim tako ali drugače polepšajo dan, ter za vse skupnosti, ki jih na različnih področjih opogumljajo.

10 % faranov je izrazilo hvaležnost za VERO in odnos z Bogom, za Gospodovo usmiljenje in možnost spovedi ter prečudovit Božji načrt, ki ga ima za vsakega izmed nas.

Tudi hvaležnost za NARAVO, za Božje stvarstvo, jesensko listje in sončni vzhod je bila lepo omenjena z 10 %.

Odgovori, ki bodo sledili, so sicer res vsi dobili manjši delež »podpore« faranov, pa vendarle niso zaradi tega nič kaj manj srčni. V teh časih smo hvaležni še za ZDRAVJE, za TEHNOLOGIJO, ki nas povezuje in omogoča povezave tudi, ko se v živo ne moremo srečevati. Hvaležnost ZASE in za to, kako čudovito smo ustvarjeni, je bila izražena pri 3 %, po dva odgovora pa ste namenili hvaležnosti za ZNANJE, ki nam ga nihče ne more vzeti, ter miren nočni SPANEC.

Na koncu pa še stvari, ki so dobile sicer po en glas, pa so kljub vsemu pomembne in zanimive. Med njimi so hvaležnost za ZELENJAVO, SVOBODO, IZZIVE in HIŠO S TERASO.

V kolikor imate težave pri izražanju in iskanju hvaležnosti, ste zagotovo dobili kakšno idejo. Trajna sreča pa ne izvira iz tega, da občasno rečemo hvala, ampak iz tega, da smo resnično hvaležni v globinah srca; da to postane naš način življenja. In ne, ne zgodi se samo od sebe, lahko pa se urimo v tem.

Naredite kak korak proti temu, da bo hvaležnost postopoma postala eno vaših vodil. V pomoč naj vam bo citat iz Svetega pisma, ki pravi: »Vedno se veselite. Za vse se zahvaljujte.« (1 Tes 5,16.18a)


Avtorica: Mateja Šavc  |  Jezikovni pregled: Patricija Kavčič