Pred nami je advent in z njim tudi adventna srečanja, ki jih v naši pastoralni zvezi pripravljamo že vrsto let. Rdeča nit letošnjih srečanj bo življenje je lepo. O lepoti življenja bodo z nami razpravljali Manca Košir, Tadej Vindiš in Gregor Čušin.

Tu smo. Na koncu leta 2020 – če mene vprašate, enega najbolj nenavadnih let, kar jih pomnimo. Maske so postale obvezna oprema, če želimo prestopiti prag domače hiše, razdalja dveh metrov pa se je preselila na vsak naš korak. Odpovedati smo se morali koncertom, zabavam, predstavam, bogoslužjem v cerkvi. Obiski so postali prava dragocenost. Če smo se odpravili kam na » lepše«, se nam je ves čas oglašala slaba vest, menda pa ja nismo kaj preveč prinesli ali kaj preveč odnesli. Kjer se je zbrala malo večja skupina ljudi, smo se vselej »držali bolj nazaj«.

Veliko naših sorodnikov, prijateljev, sosedov, sodelavcev, znancev, župljanov je zbolelo za novo boleznijo. Nekateri so žal zaradi nje izgubili življenje.

Zavedati se moramo, da je važno živeti danes. Tukaj in zdaj, saj je darilo ravno ta dan. Ne obžalovati preteklosti in se ne bati prihodnosti. Če sprejmemo stvari takšne, kot so, gremo lažje naprej.

Iz župnišča v Starem trgu se bomo preselili na splet. Srečanja bodo potekala s pomočjo aplikacije Zoom. Zaradi lažje organizacije se boste morali na dogodek prijaviti. Prijavnico najdete TUKAJ. Na svoj e-naslov boste po prijavi dobili pismo dobrodošlice in na dan dogodka še povabilo za srečanje.

Prvi adventni večer (1. 12. 2020): Veselim se življenja

Na prvem adventnem večeru bo z nami Manca Košir, publicistka, profesorica, doktorica znanosti, igralka, prostovoljka društva Hospic, mama in babica. Na svoj navdihujoč, mil, blag, vesel način bo spregovorila o svojem življenju, predvsem o svojem soočanju z boleznijo. Manca pravi, da ko so ji postavili diagnozo, ni trpela niti minute, saj je trpljenje izbira. Med drugim pa tudi pravi, da se sama na smrt pripravlja že celo življenje in da ni mogoče živeti polno in radostno, če smrti ne trepljaš po rami.

Drugi adventni večer (8. 12. 2020): Kako te čakam, moj Gospod

Čaka nas pričevanjsko-slavilni večer. Za tokratnega gosta Tadeja Vindiša ste zelo verjetno že slišali. Ali pa ste ga slišali, saj gre za glasbenika, ki se ukvarja s sodobno krščansko glasbo. S svojo skupino Svetnik deluje že 17 let, v tem času je nastalo pet albumov. Leta 2017 je doživel preizkušnjo, ki mu je odprla nova spoznanja in utrdila nekatera prepričanja.

Tretji adventni večer (15. 12. 2020): Blizu je

Kdo ne pozna Gregorja Čušina? Mož, oče, igralec, režiser, pisec Pomislekov, ki jim tako radi prisluhnemo vsako jutro na radio Ognjišče … Na svoji spletni strani je zapisal tudi tole: »Kot igralec lahko počneš vse, celo slab si lahko – nekaznovano … si nekdo drug, si kar hočeš. Ali pa posnemaš koga, izstopaš iz sebe, se vživljaš v druge, se igraš, zabavaš, provociraš – vse nekaznovano, celo za denar. Ko sem dobil svoj prvi honorar, se mi je zdelo naravnost smešno, da sem plačan za nekaj, kar bi počel tudi zastonj …« Le kaj pripravlja za naše druženje?

Veselimo se dni, ki so pred nami, veselimo se odličnih gostov in veselimo se, ker boste z nami.

Vsi, ki ste vešči dela z računalnikom, pomagajte staršem, babicam, dedkom, sosedom, prijateljem, sorodnikom v domovih za starejše, morda tistim, ki so trenutno v bolnišnici, da bodo z vašo pomočjo kljub omejitvam doživeli čudovit advent.

Se vidimo in ne pozabite: Življenje je lepo.


Avtor članka: Zinka Gostečnik