Alfa ekipa na turneji

V okviru februarskega Katehetskega simpozija je naša Alfa ekipa na vseh štirih lokacijah po Sloveniji predstavila tudi program Alfa in izkušnjo naše Pastoralne zveze.

V februarju je potekal Katehetski simpozij, ki je namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s katehezami in evangelizacijo. V letošnje teme »Empatija, mladostnik in nove poti evangelizacije« spada tudi ALFA, ki je zagotovo en velik korak na poti ‘prenovitve’ župnije. Odzvali smo se na povabilo Katehetskega urada Slovenije ter se podali na ALFA turnejo po Katehetskih simpozijih Slovenije. V desetih dneh smo obiskali vse štiri lokacije, kjer so potekali dogodki (Škofjo Loko, Mirenski grad, Celje in Kančevci). Naš namen je bil izkustveno predstaviti delovanje naše Alfe.

Sama sem se imela priložnost udeležiti srečanj na vseh štirih lokacijah, del ekipe pa se je menjaval. Na pot smo se odpravljali zelo zgodaj zjutraj z župnijskim kombijem. Že večer poprej smo vanj zložili ves potreben ‘material’ za našo predstavitev: od glasbil do okrasja. Vse kar uporabljamo doma. V naših mislih so se prepletale izkušnje, pridobljena znanja iz domače Alfe, pa tudi tista, pridobljena iz časa začetnega učenja. Vedeli smo in občutili, da nas neprestano spremlja molitev ostalih doma.

Že v kombiju je nastalo posebno, družinsko, ljubeče  vzdušje. Pot smo začeli in končali z molitvijo ter izročanjem Sv. Duhu. Močno smo se povezali z iskrenimi mnenji, z veliko smeha in veselja. Mikrofon v kombiju je res zlata vreden. Nihče ni ostal ne gluh, ne nem.

Na srečanjih smo udeležencem poustvarjali vzdušje Alfe, kot doma. Samo prvič sem bila nekoliko negotova. Ljudi smo presenetili s prijaznostjo in ustrežljivostjo. Z držo, da to okušamo, živimo, stojimo za tem, predajamo naprej. V ponižnosti predstavljamo hojo za Jezusom. Imamo Ga radi. Živi v nas… in ljudje so začutili ogenj, ki ga daje Sv. Duh. Začutili so gorečnost, sigurnost,svobodo, mir. Nagovorilo jih je.

Nagovor duhovnik Simon Potnik

Duhovnik Simon je razložil teorijo, način Alfe. Iz njega je vel žar z veliko osebnih vložkov in veselimi popestritvami. Za kratek film, ki je del vsakega Alfa srečanja, smo izbrali temo o molitvi. Vsakdanje! Res? Tema, ki sega v dušo. Na pogovornem omizju je segla v globine. Iskrene izpovedi udeležencev so dvignile druženje na nivo duhovnosti. Vsi smo pridobivali na osebni rasti. Med nami je hodil živi Jezus. Bile so solze ljubezni do Boga. Izpovedi o čudežih molitve v vsakdanu, o nemoči, kjer Jezusa ni, tudi o moči darovanega trpljenja… »Ko ne zmorem sama, plavam na molitvi drugih«, je stavek redovnice, ki me je zelo nagovoril. Srečanja so potekala, kot poteka naša ALFA. Časovno določeno. Kosilo je bil skupen obrok, ki je odpiral še širši dialog. Prijetno vzdušje zdaj že med znanci.

Na delavnicah smo iz izkušenj predstavljali Alfo z vseh vidikov. Bilo je veliko vprašanj in zanimanja. Refleksija na koncu je razjasnila še veliko neznank, dvomov, pasti, pomislekov. To je bila še ena špica podelitve v morju informacij ali nejasnosti. Kot en velik Materin objem nam vsem od Jezusa. Vsi smo pridobili. Vsi smo rastli.

Alfa ekipa na turneji

Hvaležna sem vsem za druženje, prijateljstvo, iskrenost, sprejetost…predvsem pa Jezusu, da me je povabil na to pot služenja Zanj. Čeprav sem na začetku o informacijah o Alfi imela popolnoma napačno predstavo, danes z gotovostjo trdim: Alfa deluje. Je en velik korak, ena velika možnost, korak na poti hoje za Jezusom za vsakogar brez prisile.

 

Veronika Kocuvan