Zakaj Blagodejnice? Veselimo se, ko doživljamo, kako raste število mož iz naše Pastoralne zveze in iz vse Slovenije, ki se v bratovščinah Eksodus podajajo na pot globokega duhovnega življenja. Ob tem prepoznavamo Gospodov klic, naj bomo na tej poti duhovne sestre in matere. Naša molitev, povezanost in prizadevanje naj bo za nas same, še bolj pa za vse može v bratovščinah in za vso Cerkev »blagodejno kakor dež za travnike, kakor vode, ki namakajo zemljo« (prim. Ps 72,6).

Kako bomo živele to poslanstvo? Z vsakodnevnim osebnim delom in prizadevanjem (vsaka po svojih zmožnostih), s podporo predlaganega programa, zlasti pa v medsebojni povezanosti.

Kako se priključim? Sporoči svojo željo na e-naslov pisarna@pastir.si.

Iz predlaganega programa lahko vzameš celoto ali pa si izbereš poudarke, glede katerih si boš posebej prizadevala:

BLAGODEJNO ZA TELO:

 1. Junaška minuta: Vstanem takoj, ko zazvoni budilka, brez dremeža! Ta začetek dneva je moj prvi DA in prvi dar Bogu, moja prva jutranja molitev.
 2. Obroki: 5 na dan, brez vmesnih prigrizkov in brez nočnih izhodov v hladilnik. Trudim se za zdrave in uravnotežene obroke. V enega od njih lahko brez slabe vesti vključim drobno sladkarijo ali sladico.
 3. Red: Kaj bo vseboval moj obrok, se odločim, preden sedem za mizo – ne vstajam za »repete«! Hrano uživam počasi in s hvaležnostjo.
 4. Pijača: Ne pijem alkohola in gaziranih pijač in svojim pijačam ničesar ne dodajam, še posebej ne sladkorja! Voda je zakon, čaj tudi! :)
 5. Gibanje: Telovadim vsaj petkrat na teden. Način prilagodim potrebam in mejam svojega telesa.
 6. Malo strožji post: Vsako sredo in petek se v spomin Jezusovega trpljenja in smrti odpovem mesu in se samo enkrat ta dan do sitega najem (ostali štirje obroki so nekoliko manjši kot druge dni). Lahko pa se odločim tudi za post ob kruhu in vodi – cel dan ali vsaj kak obrok.
 7. Počitek: Spat grem pred 23h in poskrbim za vsaj 7 ur spanja vsako noč.

BLAGODEJNO ZA DUŠO:

 1. Družbena omrežja: Odjavim se s Facebooka in vseh njegovih »sorodnikov«. Do Velike noči. Brez izjem …
 2. TV: Gledanje omejim na eno vnaprej izbrano oddajo ali film na teden (verske in molitvene oddaje so dovoljene).
 3. Poslušanje in branje: V prostem času, ki ga je ob upoštevanju prvih dveh točk naenkrat obilje, poslušam in berem izključno vsebine, ki me vodijo k Bogu.
 4. Nabava: Ne kupujem nepotrebnih stvari. In ne pozabim, da s postom prihranjen denar in čas ne pripada meni – zato enkrat na teden darujem miloščino v obliki konkretnega dobrega dela, namenjenega konkretnemu bližnjemu!
 5. Trening kreposti: Ne opravljam, ne obrekujem in se ne pritožujem.
 6. Osredotočenost: Nisem multipraktik! Naenkrat delam samo eno stvar, in ko jo opravim, preidem na drugo.
 7. Ljubezen do bližnjega: Med pogovorom s človekom, ki je pred menoj, ne gledam na telefon, ne pišem SMS-ov … Jezus ljubi osebo, ki je pred mano, in jaz hočem, da ta oseba v mojem odnosu do nje začuti, da je od Boga in od mene spoštovana in ljubljena.

BLAGODEJNO ZA DUHA:

 1. Poslušnost Svetemu Duhu: Da bo moja molitev konkretna, prosim Svetega Duha, naj mi pokaže osebo, za katero naj ta dan darujem svoja prizadevanja.
 2. Osebna molitev: Rastem v njej – v pomoč mi je knjiga Učitelj, nauči nas moliti (Andrea Gasparino, založba Salve).
 3. Božja beseda: Vsak dan preberem nekaj iz Svetega pisma.
 4. Evharistija: Nobena nedelja ne mine brez moje udeležbe pri sveti maši.
 5. Evharistija, drugič: Vsaj enkrat na teden se trudim svojo osebno molitev združiti z obiskom pred tabernakljem ali pred izpostavljenim Najsvetejšim – ta obisk je moja zahvala Jezusu, kar se mora poznati tudi v vsebini najinega pogovora!
 6. Sveta spoved: Enkrat mesečno zajamem iz tega vira Božjega usmiljenja.
 7. Molitev Cerkve: Redno molim rožni venec ali brevir. Pri tem se potrudim za povezanost s svojimi sestrami v navezi (z vsemi ali vsak dan z drugo – povabim k skupni molitvi ali pa pokličem, pošljem SMS, mail, znamenje bližine in pozornosti …).

Drža ob koncu vsakega dne: Najstrožje se postim od obupovanja nad seboj – namesto tega se veselim vsakega koraka, prav vsake, četudi še tako drobne izpolnjene pobude!