Maj je mesec izročanja Mariji. Čudovite litanije Matere Božje so na »meniju« pogosteje kot kadarkoli. A maj je za nami, šmarnic je konec … To seveda ne pomeni, da se mora končati tudi naš odnos z Marijo! Vendarle pa je res, da v juniju (spet) pride v ospredje njen Sin.

V juniju se katoličani že od leta 1833 posebej zatekamo k Jezusu, v molitvi vstopamo v Njegovo srce. Namesto majskih šmarnic lahko junija beremo vrtnice v čast Srcu Jezusovemu. Kot vsako leto je tudi letos založba Salve izdala knjižico vrtnic, tokrat z naslovom Slovenski pričevalci za vero.

Kakšno srce?

Sama dolgo nisem razumela, kaj je smisel tega. Niti nisem zares hotela razumeti. Kot da si ljudje ne želijo, da se šmarnice končajo (priznajmo, včasih je res prijetneje poslušati lepo zgodbo kot župnikovo pridigo) … in si je bilo treba izmisliti še nekaj. »Kaj bo pa julija?!« sem si mislila. Mogoče Jezusove roke, noge, glava? Bo potem prišel na vrsto še Jožef ali kar sam Bog Oče? Tudi Svetemu Duhu ne namenjamo dovolj pozornosti … Kakorkoli. Tako se nikamor ne pride, zato sem se odločila, da se poslužim dobre stare modrosti, ki pravi: »Po Mariji k Jezusu!« Mi bo že ona, ki mi je blizu, pokazala, kaj je namen in smisel tega srca.

Junijske skrivnosti

Želela sem odkriti, zakaj prav junij. Lahko ovržem tezo, da vrtnice obstajajo zato, da (vsaj ponekod) po maju še v juniju ni pridig? Lahko! Junij ni kar tako posvečen Srcu Jezusovemu. V tem mesecu namreč praznujemo praznik Srca Jezusovega, pa tudi veliki praznik svetega Rešnjega telesa in krvi – telovo. In no, srce je del telesa. :)

Ne zdi se mi čudno, da so vrtnice mnogo manj razširjene in precej manj znane od šmarnic. Nedvomno temu botruje (tudi) abstraktnost Jezusovega srca. Marija je pač mnogo otipljivejša, z njo se vsaj malo lažje poistovetimo, otroci jo hitro vzljubijo. A takoj za praznikom Srca Jezusovega praznujemo še praznik Marijinega brezmadežnega srca …

Res, kjer je Marija, tam je tudi Jezus. Če sem blizu Mariji, sem gotovo tudi Jezusu. Priporočimo se ji, naj nam pomaga vstopiti v skrivnost Srca Jezusovega. Vse skupaj pa nam lahko približa tudi premišljevanje litanij Srca Jezusovega.

Dajmo si priložnost in vstopimo

Pri češčenju Srca Jezusovega gre za češčenje najglobljega – pomeni častiti Jezusa, ki je Ljubezen. Ljubezen, ki nas je odrešila enkrat za vselej. Naj nam junij pomaga, da se bomo bolj zavedali lepote in ljubezni, ki nas čakata v Jezusovem srcu. Dobra novica je, da nas on nikoli ne neha vabiti, naj vstopimo vanj … Mesec junij je tako odlična priložnost, da dovolimo Jezusu, da nas pritegne k svojemu srcu. Da nam izkaže svojo ljubezen. Da nam morda odkrije delček skrivnosti veličine svojega Srca.

Potrebujemo še več spodbude? Sv. Marjeta Marija Alacoque je govorila, da se ne bo pogubil nihče, kdor bo častil Jezusovo Srce in se mu posvetil. Napisala je: »Zdi se mi, da ni krajše poti, da pridemo do popolnosti, in da ni bolj gotovega sredstva za zveličanje, kakor je posvetitev Božjemu Srcu.«

Patricija Kavčič