Vemo, da razmere niso pretirano ugodne za izvajanje skavtskih aktivnosti … a Četa zvezde Severnice se ne da. Naši vrli voditelji so ponovno stopili skupaj (ne dobesedno) in pretekli vikend organizirali »zimovanje na daljavo«. Preberi do konca, saj te čaka poseben izziv!

Petek ali zvezde, jajca, spomini na mladost in domači bivaki

Začeli smo v petek, ko smo spoznavali, kaj se »skriva« na nočnem nebu, ter se naučili ali pa ponovili osnove starodavne veščine orientacije po zvezdah. Na koncu smo z zabavnim kvizom preverili, koliko smo si zapomnili. Za večerjo smo si pripravili jajca na različne načine. Toda tudi ta vmesni čas ni bil nedejaven ali dolgočasen, saj smo nepričakovano dobili navodila za napeto igro iskanja raznih stvari po hiši. Na videz preprosta naloga zna biti kar komplicirana, ko se je lotiš. ;)

Zvečer smo se ponovno dobili na zabavnem večeru, kjer smo predstavili vsak svojo sliko in zgodbo iz zgodnjega otroštva. Pri tem je bilo zelo veliko smeha in čas je hitro minil. Po zgodbi za lahko noč in večerni molitvi smo se odpravili spat. Toda, seveda nismo na skavtskem zimovanju spali na običajen način, kdaj je pa že kdo videl kaj takega?! Naš četovodja nas je spomnil, da smo si kot otroci zagotovo vsi želeli spati v bivaku iz odej, rjuh in blazin. In zdaj je končno prišel čas, da svoje otroške sanje izpolnimo. In smo jih. Bilo je res zabavno in zanimivo – morda malo trda ali tesna (malo smo zrasli, odkar smo nazadnje postavljali take bivake), a definitivno nepozabna noč.

Sobota ali odločitve, kompasi, orientacija in tvist

Ko smo se prebudili vsak v svojem kupu odej ali v spalni vreči, smo se ponovno zbrali. Sledila je zanimiva in globoka kateheza. Razmišljali smo o svojih preteklih odločitvah. Prerojeni v duhu smo se nato naučili, kako izdelati kompas iz igle, plute in vode. Nekaterim je šlo bolje kot drugim, a koncept smo doumeli vsi.

Kosilo smo kuhali po vodih. Pri tem smo poskušali na inovativne načine vzdrževati povezanost voda (npr. jedli smo skupaj preko videoklica). Okrepčani smo prejeli navodila za orientacijo, nato pa smo se vsak v svojem kraju zagnano lotili iskanja kontrolnih točk. Seveda je vsem šlo odlično. In je imel vsak kaj povedati, ko smo se zvečer spet zbrali pred začetkom skavtske maše.

Maša je potekala zelo lepo in je bila zelo skavtska, pa čeprav na daljavo. Zimovanje smo zaključili z najbolj skavtsko večerjo na svetu – s tvistom.

Ponedeljek ali skavtski izziv za vse!

Danes skavti praznujemo dan spomina – rojstni dan našega ustanovitelja Roberta Badna-Powella. To je skavtski praznik, ki ga skavti vsega sveta obeležujemo tako, da se trudimo narediti kar največ dobrih tel. Tudi tebe, dragi bralec, izzivamo, da se nam pridružiš. Poglej okrog sebe in se loti dela. :)

»Pustite svet za spoznanje lepši, kot ste ga prejeli.« (Robert Baden-Powell)

Filip Jeseničnik