Na slovenski kulturni praznik sem prvič odšel z mladimi v neznano. Povabilo je bilo zanimivo, saj mi je že priporočeni seznam stvari, ki jih moramo vzeti s seboj, dal misliti in me nasmejal. Poln upanja na prijetno dogodivščino sem zjutraj skočil v toplo opravo in se podal na zbirno mesto v Slovenj Gradcu.

Na toplem avtobusu smo se najprej veselo poigrali z nagradno igro, v kateri smo skušali ugotoviti, kam nas bo peljala pot. Največ sreče je imel župnik Damjan, ki se je na koncu lahko posladkal s sladkimi liofiliziranimi mandarinami. Z njegovo pomočjo smo kasneje ugotovili, da je naš skrivni kraj presenečenja Škofja Loka.

Zaklad, kje si?

Ob cerkvi Svetega Jakoba smo se razdelili po skupinah in dobili skupinske zadolžitve na terenu. Naša pustolovščina se je pričela! Na zanimiv način smo spoznavali zgodovino Škofje Loke in se podali na lov za skritim zakladom. Na vsaki točki smo morali opraviti različne zanimive, kulturno obarvane, tudi šaljive naloge in izzive. Škofja Loka skriva veliko znamenitosti, predvsem je to mesto številnih cerkva, ki jih srečamo praktično na vsakem koraku. V okolici so številni manjši zaselki, ki smo jih raziskovali in iskali legende o teh krajih – s pomočjo domačinov in domišljije.

Naše kulturno obarvano raziskovanje Škofje Loke se je zaključilo na Škofjeloškem gradu, kjer je vsaka od skupin predstavila svoje opravljene naloge in dogodivščine na poti. Ob poslušanju zanimivih prigod drugih skupin smo se iskreno nasmejali. Eni od skupin je uspelo poiskati skriti zaklad – tradicionalne loške kruhke. Razdelili so jih med vse.

Za samostanskimi vrati

Po opravljeni nalogi smo odšli na obisk k škofjeloškim kapucinom, ki so nas zelo toplo sprejeli. V samostanu smo opravili bogoslužje in odprli svoja srca Bogu. Poleg prejete duhovne hrane smo s slastnimi picami potešili tudi lačne želodčke. Kapucini so nam predstavili tudi svoje življenje, red ter kakšno zanimivo prigodo iz njihovega življenja. Mnoge izmed nas je navdušila njihova oprava, še bolj pa njihova predanost Bogu.

Zame, ki sem se potepa udeležil prvič, je bilo to posebno doživetje. Kulturni praznik sem preživel na zelo poučen in zanimiv način ter v odlični družbi. Zelo se že veselim podobnih prihodnih srečanj.

Žan Onuk