Ko te pripelje Gospod, tvoj Bog, v deželo, ki jo je s prisego obljubil tvojim očetom, Abrahamu, Izaku in Jakobu, da ti jo bo dal: velika in lepa mesta, ki jih nisi zidal; hiše, polne vsega dobrega, ki jih nisi napolnil; izkopane vodnjake, ki jih nisi izkopal; vinograde in oljke, ki jih nisi zasadil; in ko boš do sitega užival, tedaj se varuj, da ne pozabiš Gospoda, svojega Boga, ki te je izpeljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti! (5 Mz)

Eksodus – izhod izvoljenega ljudstva iz Egipta, iz hiše sužnosti. Izhod, na katerem naj bi izvoljeno ljudstvo spoznalo, da je vse kar so in kar imajo, Božji dar. Izhod, na katerem je neprestano na delu skušnjava, da bi pozabili Gospoda in rekli: “Mi smo se rešili, mi smo to ustvarili, mi imamo boljšo rešitev, prej nam je bilo bolje.”

Po Eksodusu je dobila ime devetdesetdnevna duhovna vaja za moške Eksodus90. Nastala je pred nekaj leti v nekem semenišču v ZDA, kjer so predstojniki ugotovili, da imajo mladi bogoslovci velike težave s pomehkuženostjo in najrazličnejšimi zasvojenostmi. Težav so se lotili v duhu starodavnega izročila Cerkve – z molitvijo, askezo (postom, odpovedjo tehnologiji, telesno vadbo …) in v bratski povezanosti. Sprememba po treh mesecih je bila očitna in vajo so preko spleta ponudili krščanskim možem po vsem svetu.

eksodus pohod

 

Tako je pred dvema letoma prva bratovščina osmih mož nastala tudi v Slovenj Gradcu. Po končanih 90 dneh vsi z velikim veseljem vztrajamo v nadaljnjih vajah. Opažamo in priznavamo velike spremembe, ki jih Bog dela v naših življenjih, hkrati pa se ves čas srečujemo s skušnjavami: od tistih najbolj običajnih (ne ljubi se mi več, nima smisla) do malo bolj pretanjenih. Kar hitro se lahko začnemo vrteti okrog svojih športnih podvigov ali svoje zmožnosti za vztrajanje v postu. Od drugih pa največkrat slišimo vprašanja povezana z mrzlim tušem (kar je tudi ena izmed askez). Toda resnični eksodus – “izhod iz hiše sužnosti” – se dogaja v vsakodnevni tihi molitvi z Božjo Besedo. Ta beseda je “živa in učinkovita,” ki je govorila Mojzesu iz gorečega grma, ki je Izrael vodila skozi Rdeče morje in skozi puščavo, ki daje “velika in lepa mesta, ki jih nisi zidal; hiše, polne vsega dobrega, ki jih nisi napolnil,” in ki je, ta ista Beseda, to jutro govorila z mano.

Danes se sestajajo štiri bratovščine Eksodus90 s člani iz PZŽ Slovenj Gradec. Najpogosteje se Eksodus90 začne tako, da se zaključi na Veliko noč, možno pa ga je začeti kadarkoli, le da se poveže vsaj nekaj mož. Več informacij je na voljo na exodus90.com. Najpreprosteje pa je, da povprašate koga iz župnije, ki se je vaje že lotil. Zelo smo veseli, da bo prihodnje leto aplikacija Eksodus90 na voljo tudi v slovenščini.

Matej Jamnik