Na večer 20. marca 2024 smo se zbrali v Elizabetinem domu v Slovenj Gradcu. Priča smo bili navdihujočemu predavanju o uporabi umetne inteligence. Občutek pričakovanja in radovednosti, ko smo se udobno namestili, je bil skoraj otipljiv. Predavanje je razkrilo številne fascinantne vidike umetne inteligence, od njenih sposobnosti ustvarjanja slik do različnih aplikacij za pomoč v vsakdanjem življenju. Spoznavali smo resnični čudež tehnologije, ki nam je odprl oči za neskončne možnosti, ki jih prinaša prihodnost.

Skrivnostno ustvarjanje slik, ki ga je predstavil predavatelj, nas je osupnilo in navdušilo obenem. Ustvarili smo sliko Jezusa v neoklasicističnem slogu. Predavanje nam je odprlo oči tudi glede izzivov, s katerimi se človeštvo sooča pri doživljanju tehnoloških in moralnih napredkov. Razpravljali smo o vplivu umetne inteligence na socialne interakcije in delovna mesta v bližnji prihodnosti ter o etičnih dilemah, ki izhajajo iz njene uporabe.

Današnje predavanje je zagotovo spodbudilo našo radovednost o moči tehnologije, naše upanje v boljšo prihodnost in našo sposobnost, da se naučimo prilagajanja novim izzivom, ki nam jih prinaša sodobni svet.

Na koncu bi se radi zahvalili našemu predavatelju Tomažu Smolčniku za poučno in zanimivo predavanje. Njegova strast do teme je nalezljiva, njegova sposobnost prenašanja znanja pa izjemna. Hvala, Tomaž, za osvetlitev poti v svet umetne inteligence!

Pa še to – ta prispevek je napisan s pomočjo umetne inteligence, kar še dodatno poudarja pomembnost tehnologije v našem vsakdanjem življenju ter pri deljenju naših misli in idej. Presodite, ali je besedilo, katerega osnutek je ustvaril računalnik, uporabno. :)

Lidija in Peter Kuhelnik