Letos je jesenovanje za Četo zvezde Severnice potekalo precej drugače kot prejšnja leta, saj se zaradi protikoronskih ukrepov nismo smeli srečati v živo. Toda skavt se znajde in tako so nam voditelji pripravili enodnevno jesenovanje na drugačen, a kljub temu zanimiv in skavtski način.

Namesto skupaj smo ga doživeli vsak na svojem domu; sami oz. v družbi sorojencev. Jutro smo začeli, kot se za vsak skavtski izhod spodobi – z jutranjo telovadbo in ga nadaljevali z molitvijo, ki ji je sledil zajtrk na povsem skavtski način – v menažkah.

Sledil je prvi zbor na Zoomu. Malo smo se pogovarjali in se učili oz. ponovili Morsejevo abecedo, v sklopu Tedna globalnega učenja pregledali cele hiše in ugotavljali, od kod vse izvirajo stvari, ki jih imamo doma, ter s skupnimi močmi pripravili četino adventno akcijo.

Nato smo se lotili priprave kosila. Vsi smo kuhali rižoto (brez pomoči staršev). Verjamem, da je vsem teknila vsaj tako zelo kot meni. Po kosilu smo malo počivali, nato pa smo se ponovno dobili na Zoomu, kjer so nam samo na hitro dali navodila za nadaljnje aktivnosti.

Toplo smo se oblekli in odšli vsak v svoj bližnji gozd, kjer smo nabirali različne vrste listja, vej, storžev in lubja. Vse to smo odnesli domov, kjer smo iz nabranih materialov izdelali »mandale«, lepo okrašene kroge ali druge oblike na tleh. Izdelki so bili res pristno skavtski.

Popoldne smo se še zadnjič dobili. Spoznavali smo strukturo in pomen vodov ter vlogo posameznih vodovih funkcij. Po težkem pričakovanju smo lahko odprli kuverte s skritim sporočilom. Na listku je v Morsejevi abecedi pisalo, v kateri vod so nas razporedili. Potem pa smo se s svojim vodom srečali še v »sobah« (podskupinah med videokonferenco), kjer smo se bolje spoznali in si razdelili glavne funkcije. Čas po vodih je hitro minil in kmalu smo se morali vrniti na skupno srečanje, kjer je sledil zelo svečan prvi uradni zbor letošnjega leta. V zboru je potekala pomembna ceremonija imenovanja vodnikov (ko vod sprejme vodnika, vodnik pa vod), vodniki pa smo poleg voditeljev v imenu čete podpisali pravilnik čete, ki je s tem stopil v veljavo. Sledila je zaključna molitev in razdor kvadrata z zelo glasno VOOOOOOO-GO.

Zvečer smo si po družinah pripravili še skavtsko večerjo in si vzeli nekaj časa za zabavno druženje.


Avtor članka: Filip Jeseničnik – zavzeti bizon