Pa je pred nami veliki teden tega leta. Med vsakodnevnimi pogovori se že sliši: na veliki teden ne delaj po zemlji, Bog Jezus leži v njej, pa nekaj pogovorov o pisanki, hrani, čiščenju, obredih v cerkvi ali na daljavo … Kako pa naj se pripravimo, da bomo na velikonočni dan s srcem pri stvari?

Ob praznovanju velikega tedna se rada spominjam, kaj se je v teh dneh dogajalo Jezusu, pa tudi vsi obredi nas spomnijo na to. Včasih rada razmišljam, kaj bi jaz storila, če bi bila tam zraven, če bi bila jaz kdo od oseb, o katerih bomo brali v teh dneh.

Pa vaše navade na cvetno nedeljo?

Vse se začenja na cvetno nedeljo, z Jezusovim slavnim vhodom v Jeruzalem. Ta dan se blagoslovijo tudi snopi. Pri nas doma ta dan potem vejice snopa odnesemo na vsak travnik, vrt, v vse objekte, avtomobile in jih blagoslovimo. Seveda, pri nas se tudi tekmuje, kdo prvi s snopom preteče določeno število krogov okrog hiše.

Bogastvo svetega tridnevja

Potem je tu že veliki četrtek in zadnja večerja, umivanje nog, pa postavitev evharistije.

Ideje zate: Spomni se svojega prvega obhajila, napiši lepo sporočilce duhovniku, doma si pripravite preprosto pashalno večerjo, drug drugemu umijte noge, molite z Jezusom v vrtu Getsemani …

Na veliki petek Jezus trpi križev pot in umre na križu. Dobra ideja za ta dan je križev pot, lahko ga tudi sam zapišeš. Predvsem ga je zanimivo prebrati čez nekaj let …

Ideje zate: Če utegneš, si lahko ogledaš film Kristusov pasijon, lahko daruješ v postnem času prihranjen denar, prehodiš z Jezusom križev pot in vztrajaš ob njem do konca … Naj bo to dan tihote, preživi ga brez glasbe, radia, televizije …

Kmalu je sobota, nič se ne dogaja, Bog Jezus je mrtev v grobu. Ob mrtvecu navadno molimo, zakaj se ne bi ustavili tudi pri Božjem grobu in molili ob Njem. Nato pa pride sobotni večer – vigilija. Tista dolga maša z velikim številom beril, litanijami vseh svetnikov, hvalnico luči … Res bogato bogoslužje, ki nas spomni na pestro zgodovino odrešenja in prepriča, da ima Bog res od nekdaj vse pod kontrolo.

Ideje zate: Ustavi se pri Božjem grobu, pripravi jedi za blagoslov, poišči krstno svečo, da bo razsvetlila prostor pri vigiliji …

Velika noč: moj Bog živi!

In končno nedelja, ki utemelji ta veliki teden. Veliki, ker Bog, ki je bil mrtev, spet živi. Bilo je jutro, ko so žene pohitele h grobu, in lepo mi je, če se tudi jaz ta dan prebudim zgodaj, že zjutraj ob sončnem vzhodu. Vsak sončni vzhod me vedno znova opominja: moj Bog živi.

Ideje zate: Poslušaj in zapoj tole pesem, veseli se, zahvali se Jezusu, da te je odrešil, čim več ljudem povej, da je Jezus vstal! In ne pozabi, da velikonočni čas traja 50 dni.

Praznuj!

Tinkara Jamnik