Tudi letos bomo v dneh od 16. do 24. decembra v času božične devetdnevnice v naši pastoralni zvezi obnovili ljudsko pobožnost Marijo nosijo. Pri tem se spominjamo Marijinega in Jožefovega potovanja iz Nazareta v Betlehem ob času popisovanja. Pot je bila dolga, zato je bilo treba vmes tudi prenočiti in sta v mrzlih zimskih dneh iskala prenočišča. Tudi danes iščeta mesto med nami.

Tako Marija tudi danes po vaseh, mestih, župnijah, potuje iz hiše v hišo. Gre za izrazito ljudsko pobožnost. Pri nas je do sedaj obred potekal tako, da je eden iz družine, kjer je Marija „prenočevala“, pri sveti maši v župnijski cerkvi sprejel Marijin kipec (Marijo) in ga po maši odnesel domov ter ga naslednji dan prinesel nazaj v cerkev in jo postavil na oltar. Pri sveti maši jo je vzel naslednji in tako naprej, vse do Božiča. Ponekod je Marija romala od vrat do vrat hiše. Družina, ki se je zbirala ob Mariji, je povabila sorodnike, prijatelje, sosede in znance, ki so ob Mariji skupaj prepevali in molili.

V tem letu pa so pred nami drugačni časi. Vendar Marija tudi v teh težkih dneh hodi od hiše do hiše in lahko poroma v naših srcih. Če kdo, potem je prav Marija tista, ki najbolj razume naše stiske in tegobe. Povabimo jo, da duhovno vstopi v naš dom, da se pogreje pri nas in da se naša srca ogrejejo ob njej.

Vabim vas, da ob spremljanju božične devetdnevnice prek spleta (Facebook stran Pastir.si vsak dan ob 18. ali 19. uri) duhovno sprejmete tudi Marijo in molite z nami. Tiste, ki spleta iz kakršnega koli razloga že ne morete spremljati in vas dohiti ta novica, pa vabimo, da ob isti uri zvečer v tišini svojega srca molite z nami in mi za vas, skupaj z Marijo.

Mnogo je potreb in prošenj in še nikoli ni bilo, da jih Marija ne bi uslišala. Vedno nas spremlja in varuje. Tako velika je Marija, z nogami na zemlji pri nas in z glavo v nebesih s svojim sinom v presveti Trojici. Je molk, ki je potreben, da lahko Bog spregovori, in neskončna modrina neba, na katerem se kot sonce blešči njen sin Jezus.

Blagoslovljen advent.

Mihaela Rakovnik