Tudi letos je med nami zagorela luč miru iz Betlehema, ki so jo prižgali v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu. Od tam je potovala po svetu vse do nas, v naše domove in naša srca, povabljeni pa smo, da jo širimo še naprej.

Skavti smo betlehemski plamen prejeli na tretjo adventno nedeljo od skavtov v Velenju, ki so ponj odpotovali vse do Dunaja. Ponesli smo ga naprej v župnije naše dekanije, nato pa je od tam potoval v bolnišnico, po domovih, v šole, dom starostnikov in druge ustanove, lučka pa je zagorela tudi na zasneženi Uršlji gori in na valovih Koroškega radia.

Geslo letošnje poslanice se glasi: »Vstani in sveti!« Nagovarja nas, da kljub negotovosti in strahu, ki ju občutimo ob vsem, kar se dogaja po svetu, delamo dobro. Poudarek je na majhnih in preprostih dejanjih. Morda se nam ta v primerjavi z vsem hudim zdijo nesmiselna in jih opuščamo, spimo. Letošnja poslanica nas zato želi prebuditi in nas poziva, da se zavemo pomena majhnih dejanj. Niso le velika dejanja tista, ki nekaj štejejo. Že z majhnimi lahko spremenimo svet in vanj prinesemo Luč.

»Nekateri verjamejo, da samo velika moč lahko zadrži zlo. Toda sam sem odkril nekaj drugega. Ugotovil sem, da so to majhne stvari. Vsakdanja dejanja navadnih ljudi, to zadržuje temo proč. Preprosta dejanja dobrote in ljubezni.« (J.R.R. Tolkien, Hobit)

Tudi z deljenjem luči miru iz Betlehema spreminjamo svet; s prostovoljnimi prispevki, ki jih zberemo, skavti vsako leto pomagamo otrokom v stiski. Letos bodo zbrana sredstva namenjena Skladu sv. Lucije, misijonu v Liberiji in slovenskim družinam v stiski.

Ko se letos pripravljamo na Božič, torej pomislimo na majhna in vsakdanja dobra dela, ki jih lahko mimogrede storimo. Kot pravi poslanica, ko bomo premaknili sebe, bomo obrnili svet. Postanimo luč za druge in v nas ter med nami zanetimo ljubezen in mir.

Mirjam Kavčič