Na drugem adventnem srečanju Na Zoomu z … se nam je pridružil nekdanji nogometaš Nogometnega kluba Maribor Marcos Tavares, ki je tudi pastor v protestantski cerkvi Jezus je pot. Prihaja iz brazilskega mesta Porto Alegre.

Srečanje smo začeli s pozdravom svetega Miklavžem, ki nam je na predvečer svojega godu zaželel prijeten večer, nato pa smo se prepustili molitvi ob devetdnevnici Brezmadežni in se podali v intervju, no, lahko bi rekel kar pričevanje.

Marcos nam je povedal, da je kot otrok nogomet igral na brazilskih ulicah, saj v bližini ni bilo igrišča, za povrh vsega pa je bil bos. Pri osmih letih ga je oče začel vsakodnevno voziti na treninge dve uri daleč od doma. Kmalu so ga opazili večji klubi in že kot 13-letnik je podpisal svojo prvo pogodbo. Pri teh letih je spoznal Boga in Njegovo ljubezen. Povedal je, da je že takrat vedel, da mu je talent za nogomet dal Bog, in da ima On zanj pripravljen načrt. Kariero je nadaljeval tudi v Maleziji in na Cipru, a je vmes zabredel, saj ga je pritegnilo »žurersko« življenje.

Povedal je, da ga je na pravo pot usmeril Bog, ki mu je dal Leticio, za katero je Marcos takoj vedel, da bo njegova žena. Leta 2008 je začel igrati za NK Maribor in takoj osvojil srca navijačev. Ko je januarja 2008 prispel v Slovenijo, je tudi prvič videl sneg. Soigralci so ga sprva gledali malo postrani, ko je pred tekmo molil in blagoslavljal igrišče, a seveda ni odnehal. Tako je v karieri zadel več kot 200 golov, z njim pa se je upokojila tudi številka 9 na dresu NK Maribor.

Marcos Tavares je poudaril, da brez Jezusa ne bi bilo njega, nogometa in njegove družine. Pravi, da je Jezus pot, ki ji želi za vedno slediti, in ta pot ga je pripeljala v Slovenijo, kamor je Marcos bolj kot nogometaš prišel kot misijonar.

Lovro Kavčič