Tik pred festivalom slovenske sodobne krščanske glasbe, ki ga poznamo pod imenom Ritem srca, naša župljanka Ana Zajc Smolčnik podoživlja, kako je festival doživela z odra in kako je do tega sploh prišlo. Ob tem naj vas prisrčno vabimo k spremljanju letošnjega Ritma srca, ki bo v torek, 24. maja, ob 19.30 – končno spet v živo!

Pojte Gospodu novo pesem, ker je storil čudovita dela. (Ps 98,1)

Leta 2019 sem se z avtorsko skladbo Moja pot udeležila festivala Ritem srca. Gre za festival sodobne krščanske glasbe, ki spodbuja domače avtorje k ustvarjanju in izvajanju slavilne glasbe že celih 20 let.

Sama pred tem nastopom nisem imela veliko izkušenj s tovrstno glasbo, saj sem po poklicu profesorica flavte in se že od malega ukvarjam predvsem s klasično glasbo. Preko tečaja Alfa, ki ga še sedaj uspešno izvajamo v naši pastoralni zvezi, sem prišla v stik z glasbo, ki je posvečena slavljenju Boga, in jo doživela »na novo«.

Glej, vse delam novo! (Raz 12,5)

Začutila sem nov pomen in globino ob besedilih in melodijah, ki so čudovita molitev in slavijo Njega. Usedla sem se za klavir in nastala je pesem. Odločila sem se, da je to moje darilo Zanj in naj stori z njim, kar želi. Zelo sramežljivo sem pesem predstavila v zakonski skupini, v kateri sva imela z možem pričevanje, saj sem jo dojemala kot zelo osebno izpoved. Soglasno so se strinjali, da je pesem navdihujoča, da se z njo lahko poistovetijo in da jo moram prijaviti na festival Ritem srca. Takrat za ta festival še nisem slišala, radovednost pa me je gnala, da sem ga poiskala na spletu in se tik pred iztekom roka prijavila. Ko je bila moja pesem izbrana, sem imela možnost sodelovati z izkušenimi ljudmi v glasbeni industriji ter svojo pesem posneti v studiu, saj festivalske pesmi vsako leto izidejo na zgoščenki.

Zelo me je presenetila živost in mladost tega dogodka. V športni dvorani Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu se je zbralo malo morje mladih, ki so z vsem srcem peli nove skladbe in z neizmerno radostjo na obrazih slavili Boga. Prava eksplozija Svetega Duha. Imela sem možnost spoznati ostale izvajalce in v živo zapeti ob krasnem festivalskem bendu. Izkušnja je bila res nekaj posebnega in spodbujam mlade, da se opogumijo in prijavijo na festival kot avtorji novih skladb. Ali pa mogoče na festivalu kot obiskovalci doživijo Njegovo navzočnost na čisto pravem žuru.

V času korone je prišel čas za razmislek, ki je pokazal nove priložnosti. Preskusila sem se kot prevajalka angleških slavilnih pesmi s pomočjo SASU-ja. Svoje petje »iz dnevne sobe« sem bila primorana sama pospremiti s klavirjem ali majhno kitaro – ukulelo. Morala sem stopiti iz cone udobja, se podati v neznano, poskusiti nove poti in sprejeti možne »slepe ulice«. Zelo vesela sem, da lahko zdaj s svojim možem, ki igra tolkala, glasbeno sodelujeva v naši pastoralni zvezi pri Alfi, svetih mašah, slavljenju, in ostalih dogodkih v živo ter po spletu.

Bog naju preseneča in pošilja na pot nove zglede in sodelovanja, ki so nama v navdih, izziv ter veselje.

Hvalil bom Gospoda v svojem življenju, igral bom svojemu Bogu, dokler bom bival.(Pa 146,2)

Avtorski skladbi Moja pot s festivala Ritem srca lahko prisluhnete na Youtube kanalu.

Ana Zajc Smolčnik