Na letošnjem družinskem RadŽivimu, ki je potekal v treh terminih v Penzionu Mavrica v Veržeju, se je druženja skupno udeležilo 38 družin. Člani družine Ravnjak smo se kot vsi ostali člani naše zakonske skupine in drugi vsaj na videz znani obrazi prijavili na prvi termin. Glede na to, da smo se družinskega RadŽivima udeležili že večkrat, smo se že vnaprej veselili in pričakovali kvalitetno preživet skupni čas, katerega namen je tudi krepitev odnosa z Bogom. K temu je letos še posebej prispevala tema: Na vezi z Bogom.

Utečen urnik, lična rumena knjižica s številnimi spodbudami, varstvo za otroke, skupni obroki, slavljenje, kateheze, sveta maša, skupna kava, debata v zakonskih parih in po skupinah, ogled filma, sprehod, sobotno popoldne, ki si ga lahko vsaka družina oblikuje po svoje … Vse to in še več nam daje ogromno priložnosti, da kot širša skupnost, družina, pari in posamezniki gradimo svoj odnos z Bogom.

Molitev kot dihanje

Letos smo še posebej veliko slišali in se pogovarjali o molitvi, ki je komunikacija z Bogom. Sadovi molitve so številni, saj lahko le-ta pomirja, omogoča sprejemanje sebe in drugih, nas odpira za odpuščanje, je navdih, opora v težkih trenutkih … Če smo ob tem nerodni in menimo, da ne znamo prav moliti, je treba »le« začeti. Ne glede na to, katero obliko molitve izberemo. Dobro je, da v molitvi Boga najprej slavimo. Nato se mu zahvaljujemo za vse, kar smo in kar imamo. Kot tretje je prav, da se zavedamo svojih grehov, napak in pomanjkljivosti in smo zato ponižni. Nadalje lahko prosimo za drugega ali namesto nekoga, ki je v takšni ali drugačni stiski. Šele pod peto točko pa prosimo zase. Takrat priznamo, da nekaj potrebujemo in se tako zavedamo, da nič ni naše, da nam je vse, prav vse na nek način podarjeno.

Ena molitev ni boljša od druge, četudi gre za ponavljalno molitev, prosilno molitev, spontano molitev, obrazec. Le začeti je treba in vztrajati, dokler se nam na neki točki končno zgodi, da dobimo »lušte« po molitvi. Molitev ni nič več dolgočasna, temveč vse, kar delamo, postane molitev in zahvaljevanje.

On pa mi pravi: »Kliči me in ti bom odgovoril; povedal ti bom velike in nedoumljive reči, ki jih nisi poznal.« (Jer 33,3)

Kristina Ravnjak