18 dni leta 2021 je že za nami. Če sodim po teh 18 dneh je leto 2021 krasno leto in naj tako tudi ostane. Bog nas je v teh dneh razvajal na polno. Kako vem? Samo skozi okno pogledam in mi je vse jasno. Imamo čudovite sončne dneve z nizkimi temperaturami, sneg, ki tudi sredi dneva škriplje pod našimi nogami in imamo čas, da lahko počnemo stvari, ki jih že dolgo nismo (smučamo po domačem bregu vsaj 2 uri na dan).

Epidemija je podaljšana do konca februarja. Torej je še vedno dovolj časa, da se osredotočimo na tisto, kar je resnično pomembno, da najdemo pot do sebe, do svojih bližnjih in do Njega.

Stara ekipa smo, še vedno pod vtisom adventnih večerov, 18. 1. 2021, ob 20. uri, začeli z novim sklopom druženj. Novo ime, novi gostje in mogoče tudi novi poslušatelji. Na prvem letošnjem druženju se nas je zbralo preko 90, obiskovalci pa so se nam pridružili iz cele Slovenije.

 

Prvi gost mesečnih druženj na zoomu je bil dr. Maksimilijan Matjaž. Duhovnik in profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani. Njegovo temeljno raziskovalno področje je analiza svetopisemskih besedil s poudarkom na tekstih Nove zaveze. Kot eden pomembnejših strokovnjakov, poznavalec in razlagalec ter pričevalec Svetega pisma strokovno deluje na področju biblične pastorale, kjer si prizadeva približati Sveto pismo ljudem preko različnih združenj, šol, medijev in strokovnih ekskurzij. To niso moje besede, vse to lahko o njem preberemo na spletu. Morda se to komu zdi, da je to vse preveč strokovno, zapleteno in bi lahko marsikoga odvrnilo, da sploh prisluhne takšnemu gostu. Včerajšnji večer je dokazal ravno nasprotno. Dr. Maksimilijan Matjaž nas je z svojo preprostostjo popeljal od svojega otroštva, ki ga je preživel v Mežici pod goro Peco, skozi svoja srednješolska leta, vse do svojega vpisa na fakulteto in do študija v Rimu. Le-tega je skoraj opustil, vendar ga je Markov evangelij pritegnil s takšno silo, da se mu je zdelo vredno študij nadaljevati.

Vsi, ki smo včeraj prisostvovali njegovemu predavanju, smo videli velikega strokovnjaka, ki z vso ljubeznijo in predanostjo govori o Besedi. On pravi, da Beseda ni nekaj napisanega, Beseda je nekaj osebnega, Beseda je oseba. Sveto pismo pravi da je Beseda Jezus Kristus. Ko prisluhneš tej predanosti in vznesenosti te preprosto zagrabi, tudi če še nikoli nisi v rokah držal Svetega pisma, da ga vzameš v roke, začneš brati, o prebranem razmišljati in to tudi živeti.

Zinka Gostenčnik