Pred nami so malce drugačni prazniki, kot smo jih bili vajeni. Letos se bomo več časa družili s svojimi družinami. 100 faranov smo vprašali, katera je njihova najljubša družabna igra za celo družino, in dobili smo kar nekaj izvirnih idej, ki jih lahko morda preizkusite tudi pri vas doma.

Igra, ki vodi z zavidljivo prednostjo, me ne preseneča, večini zelo dobro poznan ACTIVITY je res razgibana družabna igra, primerna za vse družinske člane, ki poskrbi tudi za dozo smeha.

Sicer sta se naslednji igri pojavili le enkrat, ampak bi ju umestila v podobno kategorijo, to sta DIXIT in CRO MAGNON.

Tesno za petami Activityju se je postavila igra, ki se jo kot otroci verjetno naučimo igrati med prvimi, in zanimivo se mi zdi, da je po vseh teh letih še vedno priljubljena. Nekateri preprosto prisegajo na ČLOVEK NE JEZI SE in v družinskem krogu venomer posegajo po njej. Na mojem seznamu se je znašel tudi MONOPOLY, ki po mojem mnenju prav tako pade v kategorijo klasik.

Predvidevam, da je v anketi sodelovalo kar nekaj skavtov, saj je na tretjem mestu JUNGLE SPEED, mogoče malce manj znana igra, ampak zelo razširjena med skavti in animatorji. Pri njej urimo hitre reflekse in prepoznavanje simbolov. Verjetno gre tudi njim zasluga za omembo MORILCA, igre, ki ne zahteva nobenih pripomočkov – razen naše lastne domišljije, zvitosti in iznajdljivosti.

Sledijo igre, ki so malce bolj strateško obarvane. Na seznamu so se znašli prebivalci otoka CATAN, AVALON, CITADELS in CARCASSONNE. Pridružila pa bom še zanimivo avtohtono igro MOJA SLOVENIJA in pa vsem dobro poznano IME, PRIIMEK, DRŽAVA (kjer smo spodbujeni, da sami dodamo še kakšno zanimivo kategorijo).

Seveda brez kart ne gre, kar nekaj glasov sta nabrala dobro poznana REMI pa ENKA, tudi LIGRETTO ste omenili in SPOMIN, karte MAV MAV pa so mi na žalost nepoznane in tudi s pomočjo strica googla, nisem prišla do kakšne pametne ugotovitve.

Dve igri sta posebej izstopali po svoji izvirnosti. Prvo so poimenovali SKAKANJE IZ LONCA V LONEC, kar mislim, da je dovolj nazorno samo po sebi. Druga pa je UGANI PESEM, kjer so pripisali slednja navodila: eden iz družine pripravi odlomke iz pesmi in vodi igro, ostali se razdelimo v dve skupini. Skupini izmenično vlečeta listke. Cilj je, da zapojejo vrstice pesmi z listka ter navedejo naslov, izvajalca in leto izida. Kar zahtevno, bi rekla. ;)

Na seznamu se je znašla tudi meni povsem neznana igra: RAZBARABAČIK. V koliko je komu znano kaj več, se priporočam za opis, kar na urednistvo@pastir.si.

S skupnimi močmi smo ustvarili lep seznam idej za dolge družinske popoldneve, sploh če nam vreme ne bo preveč naklonjeno. Naj bodo praznični dnevi, ki so pred nami, sproščeni, igrivi in nasmejani.

Mateja Šavc