Sveto pismo je debela knjiga in Božja beseda je za mnoge (pre)težka, nerazumljiva, nezanimiva … vsaj tako pravijo. Pred kratkim smo obhajali nedeljo te knjige, ki v mnogih domovih pozabljena sameva na zaprašeni polici in potrpežljivo čaka, tako kot Bog:

»Stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.« (Raz 3,20)

Slikar Holman Hunt je te besede upodobil na sliki z imenom Luč sveta, na kateri Kristus stoji pred zaraščenimi vrati in trka. Če zelo pozorno pogledamo, opazimo, da vrata na zunanji strani nimajo kljuke. Ko je nek mlad umetnik opazil to po njegovem mnenju temeljno napako, mu je avtor odgovoril: »Dragi prijatelj, ko Kristus trka na tvoja vrata, jih lahko odpreš samo ti od znotraj.«

Ko sem pred dvanajstimi leti spoznal svojo ženo, sem v cerkev zahajal le kot »BV katoličan« (za Božič in Veliko noč). Tja do konca prvega letnika sem se še udeleževal mladinske skupine, potem pa sem jo počasi zapustil in odtaval … v puščavo. Počasi sem postal tako kot mnogi, ki »gledajo, pa ne vidijo; in poslušajo pa ne slišijo in ne razumejo« (Mt 13,13). Ponudba tega sveta je preglasila Gospoda, ki je vztrajno in potrpežljivo čakal pred vrati mojega srca, trkal in upal, da se nekoč ponovno odpro.

In je dočakal. Ženina ljubezen, popolna sprejetost s strani njenih staršev in zgled njihove vere so počasi, popolnoma nevsiljivo privedli do trenutka, ko sem po dolgih letih tavanja ponovno zaslišal to trkanje, ki je postajalo vedno glasnejše. Prijel sem za kljuko – počasi, previdno in pričel odpirati vrata.

Sprva sem z redno nedeljsko udeležbo pri maši pričel zgolj iz spoštovanja do žene in njenih staršev, kaj kmalu pa je Gospod v meni zanetil plamen radovednosti in željo po globljem odnosu z Njim. Tako sem si kupil svoje prvo Sveto pismo, ki ga do tedaj še nikoli nisem bral in ob nakupu prejel kazalo z izzivom 30 dni s Svetim pismom. Ko sem opravil ta izziv, sem na spletu našel 100 bistvenih odlomkov Svetega pisma in prebral še te. Ker se je bližalo novo leto in me je zanimalo še več zgodb, ki so zapisane v tej knjigi, sem se odločil, da v prihajajočem letu 2013 preberem celotno Sveto pismo.

Zadal sem si težak izziv, saj je to leto zaznamovalo več dogodkov, ki so v mojem življenju pustili poseben pečat. Prve mesece leta sem preživel v vojašnici na prostovoljnem služenju vojaškega roka, v juliju je sledila poroka, po poroki pa iskanje prve zaposlitve. Po podpisu pogodbe v bližnjem podjetju sem tri mesece službeno preživel na Švedskem in se vrnil okoli novega leta. V tistem letu je bilo redno branje Svetega pisma pogosto zelo težko in skušnjave, naj odneham, so neprenehoma zaposlovale moje misli. Ampak ker so me v vojski naučili vztrajati, sem vztrajal tudi s Svetim pismom. In veste kaj? Še danes vztrajam, berem in poslušam, kaj mi Gospod govori po svoji besedi.

Sveto pismo je »nevarna« knjiga, saj lahko spremeni tvoje življenje. Odpiranje vrat neznanemu trkanju terja določeno mero poguma. Verjamem, da ga premoreš, zato obriši prah z domačega Svetega pisma, prični z branjem in odpri svoje srce Gospodu.

»Ko me boste iskali z vsem srcem, se vam bom dal najti, govori Gospod.« (Jer 29, 13-14)

Klemen Klemen