V Pastoralno zvezo župnij Slovenj Gradec smo pod skupnim imenom Pastir.si združeni že skoraj deset let. Izpeljali smo marsikateri projekt in zrasli v živo in dejavno skupnost. Ob vsem tem je dozorela tudi ideja, da naše delovanje povežemo pod eno streho – v enotno podobo z jasno vsebino.

Zgodba naše Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec se je pričela leta 2012 kot odgovor na pastoralne izzive v slovenski Cerkvi. V skupno zgodbo smo se takrat povezale štiri župnije. Od začetnih usklajevanj in faze iskanja, kako bodo potekale stvari in kdo jih bo izvajal kdo ter kako se bomo organizirali, da bodo stvari tekle nemoteno in se nadgrajevale. Tako se je začelo. Na začetku majhna skupinica je iskala konkretno smer na konkretne potrebe. Nastal je župnijski list, spletna stran, vse to pa pod novim skupnim imenom Pastir.si. Počasi je dobival tudi zunanjo podobo in vse ostale odtenke.

Danes je naša skupnost precejšnja, živa in dejavna. Brez pretiravanja lahko rečemo, da šteje več kot 100 ožjih sodelavcev. Očarljiva statistika leta 2020 je pokazala, da ste nas 130 ur lahko spremljali po prenosih v živo, ki so imeli skupaj več kot 200.000 ogledov. Na Zoomu smo skupaj preživeli več kot 500 ur, poleg mnogih, ki jih sploh nismo imeli zavedenih v koledarju. V enem samem letu izvedemo skupno več kot 10 terminov ali oblik različnih RadŽivimov, ponosni pa smo tudi na vse izvedene Alfe. Za vtis, kako je bila videti prva spletna Alfa – prihajalo nas je okoli 180, od tega več kot 40 članov ekipe, bili pa smo iz vseh koncev Slovenije. In vse to je zgolj en izsek celotnega našega delovanja.

Rast skupnosti in aktivnosti je zbudila tudi močno željo in potrebo, da naše delovanje povežemo pod eno streho – v enotno podobo z jasno vsebino. Takšno, ki jasno predstavlja, kdo smo ter da je naša skupna smer Jezus Kristus. Iz izkustva, da nas On ljubi, želimo prinašati to ljubezen vsem in jih voditi k Jezusu. Vse to pa iz moči Ljubezni, v kateri zmoremo vse.

»Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28,19-20)

»Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete ničesar storiti.« (Jn 15,5)

Nastala je nova podoba Pastir.si, ki je od danes že vidna na naši spletni strani, na transparentih, majicah, tudi na župnijskem kombiju. Na tej poti ustvarjanja je sodelovalo kar zajetno število članov naše skupnosti, vsak z enim delčkom…

In kaj je novega? K dosedanjemu imenu Pastir.si smo dodali znak, ki s krožno linijo okoli križa simbolizira aktivno in dinamično skupnost kristjanov, ki se zbiramo ob Kristusu kot našem jedru, središču, ognjišču. Hkrati smo odprta skupnost, ki sprejema in vabi. Zato linija ni povsem zaprta v krog. Tu je prostor za vsakogar, za posvečene in neposvečene, za goreče in iščoče. Rdeča barva simbolizira Ljubezen, bela pa čistost in Svetega Duha.

Seveda pa pri vsem tem ne ne gre le za lepo barvo in videz logotipa, ki je nekomu lahko všeč, nekomu pač ne. Gre za vsebino, ki stoji za tem. Za to, v kaj kot skupnost verjamemo, za kaj si prizadevamo in kaj je smisel našega delovanja. Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec ne želi biti skupnost opazovalcev, pasivnih so-udeležencev, ampak dejavnih, še prej pa gotovo sprejetih kristjanov. In ljudi dobre volje. Zato velja za vsakega, ki se pridruži in sledi smeri, da tudi sam postaja smerokaz. Sledimo Pastirju in tudi mi sami postajamo pastirji.

Janja Berložnik Šuler