“Zares, prah si in v prah se povrneš.” (1 Mz 3,19)

Naslovne besede, zapisane na prvih straneh Svetega pisma, bodo danes na pepelnično sredo odmevale v naših srcih. Na ta dan kristjani s strogim postom in obredom pepeljenja vstopamo v 40 dnevni postni čas. To je čas, ki nas vabi h poglobitvi osebne povezanosti z Bogom, preko molitve, zakramentov sprave in evharistije, odpovedi določeni razvadi ali dobrini ter k dobrim delom.

Med obredom pepeljenja, duhovnik na glavo vernika potrese pepel, pripravljen iz blagoslovljenih oljčnih vej, ki je simbol človekove minljivosti, krhkosti in pokore. Ob tem poleg besed v naslovu lahko izgovarja tudi besede: »Spreobrni se in veruj evangeliju!« Verovati evangeliju pomeni hoditi za Jezusom, v poslušanju njegove besede; ta nas osvobaja zla in daje svobodo za dobro, ki je služenje. Te besede nas vabijo, naj se odpovemo egoizmu, zagledanosti sami vase in verujemo v držo ljubezni, v pot odnosov in povezanosti.

catholic.org

V postni čas vstopamo s strogim postom, kar pomeni, da se samo enkrat v dnevu najemo do sitega in se poleg tega odpovemo mesu ter mesnim jedem (k zadržku od mesa smo povabljeni vse petke v letu). Vendar pa je odpoved hrani le ena od oblik spokornosti. V postnem času smo povabljeni tudi k poglobljeni molitvi, premišljevanju Jezusovega trpljenja, branju Svetega pisma, udeležbe pri sveti maši, odpovedi kave, alkohola, kajenja, televizije, pametnih naprav, pomoči bolnikom, ostarelim in osamljenim idr.

Varujmo se skušnjave, da bi ta dejanja postala same sebi namen. Namen posta ni hujšanje, dokazovanje sebi in drugim kaj zmorem ali pa zadnji modni trend. Ne obremenjujmo bližnjih z našimi odločitvami glede posta, saj je Jezus glede tega povedal: »Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo. Resnično, povem vam: Dobili so svoje plačilo. Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.« (Mt 6, 16-18)

Post je duhovna pot in pravi smisel postne spokornosti je, da Bogu ponovno izročimo svoje srce, da bi ga On lahko na novo oblikoval in ga napolnil s svojim Duhom. Zato ne čakajmo in ne iščimo izgovorov. Vstopimo v postni čas svobodno, iskreno in z veseljem.

Klemen Klemen