Zahvaljujte se Gospodu, kličite njegovo ime, dajte spoznati med ljudstvi njegova dela. (Ps 105,1)

Dragi moji bratje in sestre v Kristusu!

Pozdravljam vas iz Italije, iz župnije sv. Jožefa v mestecu Bovolone (blizu Verone), kjer sem zdaj že dober mesec na pastoralni praksi. Povedal bi vam rad, za kaj vse sem Bogu hvaležen, kakor vabi tudi današnja zahvala nedelja.

Hvaležen sem, da lahko to pastoralno leto izkoristim za pastoralno prakso. To pomeni, da letos moj glavni namen ni študij (ki vseeno ostaja del vsakdana), ampak spoznavanje, kakšna vse je Cerkev, kako živi, s kakšnimi izzivi se sooča … konkretno, in to v tujini.

Hvaležen sem, da lahko v prvem delu prakse zajemam izkušnje na italijanski župniji. Ta župnija obsega celotno mestece (17.000 ljudi), ima pa tudi eno manjšo soupravo. V župniji delujejo trije župniki, trenutno pa je z nami še en duhovnik študent s Šrilanke. Hvaležen sem zanje, ker so en velik zgled molitve, dela, vizije, bližine ljudem.

Hvaležen sem tudi za ogromno prostovoljcev, s katerimi se srečujem vsak dan, saj pomagajo bodisi v pisarni, v župnijskem baru, knjigarni, zakristiji, pri čiščenju. Hvaležen sem za njihovo gostoljubnost, zanimanje za ubogega Slovenca in vse mini pogovore.

Hvaležen sem, da je življenje na tej župniji zelo pestro, vedno živahno, saj imajo ogromno skupin, od mladih do zakoncev in organizacije, ki skrbi za bogato župnijsko življenje in dogodke. Hvaležen sem, da sem lahko vpet v karitativno pomoč (delitev hrane, obleke ubogim) ter da lahko pomagam v ustanovi za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Hvaležen sem, da lahko rastem ob mladih, odraščajočih in animatorjih. Hvaležen za njihovo povezanost, željo po Jezusu in skupnosti, za njihovo sproščenost, za prijateljstva.

Hvaležen za vsakodnevno sveto mašo, češčenje Jezusa – evharistije, večerne obiske v kapeli župnišča … Hvaležen, da me Gospod preko vseh teh srečanj z ljudmi vabi, da bi v njih, v vsakem posebej, odkril Njegovo obličje in mu služil, čeprav si izmenjava le nekaj besed … Bogu hvala za te vsakodnevne duhovne vaje.

Hvaležen sem tudi za prosti čas, ki ga uspem nameniti za študij in utrjevanje italijanščine, za branje knjig in kak film, za kako siesto, za kak krog s piciklom, posebej za kakšen lep klic v domovino …

Hvaležen sem za izkušnjo tujine (čeprav je tukajšnja kultura zelo podobna naši), saj mi odpira oči k zavedanju, kaj vse ti je dano in omogočeno v domovini, da v naši državi ni vse tako črno-belo ter da nismo sami v iskanju nove vizije za naše župnije, za uresničevanje Jezusovih besed o skupnosti, učenčevstvu in misijonu.

Hvaležen sem tudi za vas, da me podpirate, da molite zame iz Slovenije … da molite za vse nas bogoslovce, naše vodstvo, vzgojitelje in sodelavce.
Hvala vam, da vztrajate v življenju s Kristusom in drug z drugim …
Hvala vam … in res hvala našemu dobremu Bogu.

Vaš Žiga – Vittorio (kot me nekateri kličejo, ker je Ž pretežek … no, da vsaj jaz nisem :)