Letos sem se imel prvič čast pridružiti pohodu za življenje! Kaj to sploh je? Morda si predstavljamo gardo ljudi, ki hodi, kriči in protestira. Pohod za življenje je daleč od protesta. Je priložnost, da praznujemo in smo hvaležni za življenje, ki nam ga je Bog dal!

Pohod za življenje 2021 je potekal drugič in zbral skoraj tisoč ljudi. Izbran pa je bil ravno pravšnji dan – dan pred začetkom tedna za življenje!

Pred letom dni, ko me je prijatelj povabil na predstavitev pohoda za življenje, nisem vedel, kaj pričakovati. Vedel pa sem, da je nekaj proti splavu, zato se nisem preveč obotavljal. Po čustveni predstavitvi teme, ki jo je izpeljala voditeljica Urša Cankar Soares, sem vedel, da želim postati del tega. Kmalu po predstavitvi je nastala mladinska sekcija pohoda za življenje. Večkrat smo se srečali, da bi razglabljali o temah, splav in pohod pa sta nam bila še podrobneje predstavljena. Pomladi smo bolj intenzivno pričeli s srečanji, ko pa je bilo možno, smo se tudi dobili v živo, da smo organizirali Instagram profil, sestavili program in se družili. Lahko rečem, da mi ni niti malo žal, da sem se pridružil toliko zanimivim in dobrim ljudem. Čisto v vsakem je moč prepoznati gorečnost za življenje, ki jo poudarja tudi naš RadŽivim!

Končno je prišel dan pohoda za življenje. Fantje smo prevzeli vlogo redarjev, saj smo pričakovali protishod. Dan se je začel s sveto mašo in nadaljeval s programom. Nastopali smo mladi, zapel pa nam je tudi Vinko Cankar! Vzdušje je bilo naravnost enkratno in nepozabljivo. Ko smo začeli s pohodom, so nam poti zapirali nasprotniki, a je policija izvrstno poskrbela za to, da se nas niso niti dotaknili. Dosegli smo, kar smo želeli – proslaviti življenje in pokazati, da nam ni vseeno. Pogled na lepo oblikovan pohod je bil kar veličasten.☺

Pohoda se je udeležil celo ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je dogodek zaključil z zahvalno pesmijo! Naša mladinska sekcija je na pohodu vodila nam že vsem znano Jerusalemo, oblikovali pa smo tudi transparente.

Tu je nekaj izjav članov mladinske sekcije:
»Zakaj? Ker tako izkazujem podporo nerojenim otrokom. Verjamem, da se jim dogaja velika krivica. Veliko moje inspiracije in zagona prihaja iz prepričanja, da delamo prav. Tudi iz pozitivne energije in zagnanosti v koordinaciji pohoda za življenje. Tu je dosti mladih, kot sem jaz, katerih mišljenje se razlikuje od večine naših vrstnikov. Drugim želim pokazati, da nam mladim ni vseeno.«
Nace

»Sodelovanje ti da nek poseben pogled na to tematiko. Imeli smo ogromno ur na temo splava. Iskreno se ti po pogovorih spremeni mišljenje. Spoznaš, da je vsak otrok vreden življenja, ne glede na to, ali je načrtovan ali ne. Nikakor pa ni vreden takega postopka usmrtitve. Zato tudi sodelujem in se zavzemam za to, kar je vredno življenja.«
Tina

»Vsako jutro se zbudim in si ne znam predstavljati, da bi lahko enkrat nekdo kar tako rekel: “Ne, tebe pa nočemo …”«
Eva

Verjamem, da se lahko marsikdo poistoveti z mladimi, še posebej kdo iz naših animatorskih vrst. Zato vas vabim, da se nam naslednje leto pridružite, da bomo skupaj hvalili Gospoda, ki nam je dal največji čudež – življenje!

Lovro Kavčič