Najina pot v Venezuelo se je začela z veliko željo v srcu. Iti na pot, biti z ljudmi in v srcu imeti Gospodovo povabilo in zagotovilo: “Pojdi, stori vse, kar je v tvojem srcu, kajti Gospod je s teboj.”

Srečali sva se z ljudmi, ki zmorejo živeti z ranljivimi in deliti upanje, čas, hrano in bližino. To je največje bogastvo, ki ga premore človeška in božja ljubezen. Tega okusa je bilo v veliki meri na srečanjih s sestro Andrejo, sestro Brendo in vsemi, ki živijo v državi, ki ne omogoča dostojanstvenega življenja. Posledično živijo pomanjkanje in so ranljivi.

Ob vprašanju “zakaj biti z ranljivimi in deliti?” je duhovnik odgovoril: “Ker so Jezusovi, ker bogatijo, ko si z njimi in ker je to poslanstvo.” Gospod, daj moči, ljubezni in osebne razpoložljivosti, da bi znali biti z ranljivimi, srečati v njih Tvoj obraz in da bi zmogli deliti od svojega obilja.

Milena

Iz dnevniških zapisov …

Sveti večer tako zelo drugače. Danes smo doma. Pozen in dolg zajtrk ter nato čiščenje, peka potic, poslušanje angleške božične glasbe, praznično kosilo, pevske vaje in večerna molitev.

Sedim v kapeli in poslušam glasove iz vrta. Kar poka od življa. Razmišljam o današnjem evangeliju, Lk 1, 79 »Da razsvetli vse, ki sedijo v temi in smrtni senci in naravna naše noge na pot miru.« Gospod, to je res prošnja za Venezuelo, za te ljudi, ki že toliko časa sedijo v temi in smrtni senci. Res naravnaj na pot miru vse njihove korake. Hkrati pa ti hvala Jezus, da lahko čakam tvoj prihod tu na drugem koncu sveta. Hvala, da se vedno znova rojevaš in hvala, ker že prinašaš luč v to temo in smrtno senco po vseh dobrih ljudeh, misijonarjih, duhovnikih.

Pojdi, stori vse, kar je v tvojem srcu! Kajti Gospod je s teboj. (2 Sam 7) – me je zadelo. To je to. Zato sem/sva tu v Venezueli, kjer res tako organsko čutim, da je Gospod z menoj, z nami. Hvaležna sem za to priložnost, za njegov mir, da se čutim tako nošeno. Hvaležna za toliko lepih zgodb, ki so se pričele že doma in da se tukaj res vse dogaja iz moči Ljubezni. Vse teče čisto po Njegovo. Kot pravi s. Andreja, on si je tako zamislil, jaz nimam kaj dosti pri tem. In res je tako. Doživljamo na vsakem koraku. V deželi polnih nasprotij; naravnih lepot, bujnih rastlin, glasov, razgledov, okusov ter lepih, prijaznih, gostoljubnih in gostobesednih ljudi. Po drugi strani pa polna nevarnosti, negotovosti, ustrahovanja in skrajne bede, pomanjkanja ter težkih zgodb, kjer nikoli ne veš, kako se bo dan končal. A vseeno nam uspeva toliko srečanj, da lahko delimo, prinašamo veselje, smeh, pesem in čisto konkretno, hrano, zdravila, denar in smo v zahvalo deležne toliko hvaležnih pogledov, besed in močnih objemov.

Mi boš mar ti zidal hišo za moje stanovanje?
Se zavedam, da ne bom kaj dosti spremenila in rešila sveta in tukajšnjih problemov. Da sem prešibka, da bi lahko sama nosila težo neštetih žalostnih zgodb. Sem pa lahko samo orodje v Njegovih rokah, ki ga ta trenutek uporablja, da prinaša bližino in sporočilo, da niso sami, da niso pozabljeni, da je neki mali državi, ki niti ne vedo, kje je, mar zanje. Da z njimi podelim svoj čas, znanje, pesem, objem, smeh, upanje.

Gospod ti oznanja, da ti bo sezidal hišo.

Ja, Gospod, vedno si ti prvi, ti vedno daš pobudo, jaz moram samo odgovoriti. Hvala ti za to izkušnjo. Že to, da sem sploh lahko tu, je čudež sam po sebi. Res si velik – kot smo ti te dni neštetokrat zapele in hvala za tvojo bližino, za čudovit mir in brezmejno zaupanje, ki me je spremljalo vse dni. Hvala za vse lepe ljudi, ki si mi jih poslal na pot. Hvala ti za vse, ki so me doma podpirali v molitvi. Hvala ti za to trpečo deželo. Gospod, stori čudež, da se izvleče iz vrtinca revščine in vsega zla, ki jo zasužnjuje. Ozdravi jo santerizma in daj svoj blagoslov. Varuj s. Andrejo in s. Brendo, vse uršulinke, to akademijo, vse njihove sodelavce in učenke. Blagoslavljaj to hišo in še posebej vse duhovnike, njihove sodelavce, misijonarke ljubezni. Varuj jih in obilno blagoslavljaj njihovo delo. Pošiljaj jim sodelavcev, nas pa navdihuj za pomoč in podporo, tako materialno kot v molitvi. Bogu hvala, da smo lahko razdelile več deset škatel zdravil, hrane in več kot 18.000 evrov. Kakšen blagoslov. Hvala ti sv. Jožef in hvala s. Andreji za zgled Njegove misijonarke in, da si me med drugim navdušila nad svetniki.

Albina