Animatorji bi rekli, da je to delovno – počitniški dopust. Povezanost z otroki, Bogom … Poglobljeno spoznavanje sebe in Boga ter ustvarjanje nepozabnih trenutkov in najlepših spominov. Seveda tudi najboljši teden v letu. Fajn je tako, da znoRiš. Smo sproščeni, iskreni, vsak kdo nas sprejme. Smo v super družbi, ki ji nikoli, ampak res nikoli ni dolgčas. V našem realnem življenju, kjer smo to kar smo. Radi se tudi mamo, prav vsi … Letos bi ga lahko opisali tudi kot »ora et munda« (moli in umivaj) – vsaj 30 sekund oz. dve Zdravi Mariji …

Verjetno ste že ugotovili, da je zgoraj opisan RadŽivim. Ja, tudi letos nas je kar odneslo v Narnijo. Dobili smo navodila, kako najti in rešiti princa Rilijana. Juliji in Evstahiju smo z veseljem pomagali. Najprej smo pozdravili stare prijatelje … no skoraj smo jih pozdravili. Potem pa smo odšli na sever. Nato pozabili navodila in se s pomočjo Aslana – ja, tudi letos smo ga srečali – spet spomnili, kam moramo. Princa smo rešili iz rok zlobne čarovnice – Zelene dame. Prepoznali smo ga tako, da nas je prosil v Aslanovem imenu. Tega pa nismo mogli kar tako preslišati.

Iskali smo ga cel teden, se borili proti velikanom in Zeleni dami, ki nam je dajala precej čudna navodila, ki so nam vse oteževala. En dan nam je bila celo odvzeta svoboda vida, govora, izražanja, premikanja. Preizkušnja nas je naučila predvsem, kako zelo srečni smo lahko, da smo svobodni, da imamo določene pravice, kljub temu da se včasih tega še premalo zavedamo. Vseeno pa smo bili dovolj pogumni in spretni. Urili smo se in na koncu nam je uspelo. Evstahij in Julija sta že prvi dan ugotovila, da smo vredni zaupanja. Drugi dan so nas napadli velikani, ki smo jih lahko premagali le s skupnimi močmi. Seveda nam je uspelo, saj smo RadŽivimovci. Pozdravili so nas tudi drugi narnijski liki. Čuka Svetloper in Beno sta preverila našo iznajdljivost in bistroumnost. Proti koncu tedna pa smo bili tako povezani in pogumni, da smo se znebili svojih strahov in ugotovili, da smo mi tisti, ki smo biseri – Božji otroci. Bog nas je ustvaril popolne in nam želi vedno le najboljše, kajti v očeh vsakega izmed nas se sveti Njegova prisotnost. Imeli pa smo tudi naš znameniti Pokaži kaj znaš. Koliko različnih talentov … peli smo, plesali, bili igralci, čarovniki, delali akrobacije … čez par let nas boste gledali na velikih odrih ;). Zadnji dan pa smo si podarili zapestnice prijateljstva in napisali pisma skritemu prijatelju. Bilo je veliko lepega, spletli smo posebne prijateljske vezi, ki upamo, da se ne bodo tako hitro pozabile. Po zaključni maši nas je spet odneslo domov, kjer bomo poskusili še naprej, čim dlje, živeti 4. termin RadŽivima.

Nad vsem se je bočilo isto pusto jesensko nebo, ki sta ga zrla, preden so se pričele njune dogodivščine. Aslan se je obrnil k Juliji in Evstahiju, dihnil vanju in se z jezikom dotaknil njunih čel. Nato je legel na sredo odprtine, ki jo je bil napravil v steni, in obrnil proti Angliji svoj zlati hrbet, svoj plemeniti obraz pa proti svojim deželam. V istem trenutku je Julija zagledala postave, ki jih je še predobro poznala, kako tečejo med lovorjevimi grmi proti njim.

Za zdaj RadŽivim še drži. Otroci menijo, da RadŽivim pomeni, da si prijazen do vseh, da si pomagamo, smo vedno razigrani in postajamo prijatelji. Na RadŽivimu jemo, spimo, plešemo, se povezujemo kot skupnost in pridobivamo nove izkušnje. Je veliko zabave, smeha, igre, pozitivnosti in spoznavanja novih prijateljev. Nova pustolovščina, novi izzivi za vse, ki so nanje pripravljeni. Ko rad živiš, si hvaležen za svoje življenje, drugim pomagaš in se žrtvuješ zanje. Ob koncu dneva pomisliš, kako lepo življenje ti je podaril Bog in kako dragoceno ter edinstveno je.

NIKA PRITERŽNIK, BARBARA URAN

Voditelji, animatorji in udeleženci bi se radi zahvalili dobremu Bogu za tako ljubečo skrb in varstvo, vsem, ki ste nas podpirali z molitvijo in vsem, ki ste kakorkoli gmotno podprli letošnji RadŽivim. Velik Bog povrni in kličemo Božjega blagoslova na vas in vašo dejavnost:

– Innoduler d.o.o.
– Župnija Stari trg
– Nadškofijska Karitas Maribor
– Kaizer Branko
– Irma Mirnik
– Družina Kobold
– Mesnica Boček, Martin Boček s.p.
– Perutnina Ptuj Celje – Nova vas, ga. Slavica
– Jožef Dobravc, Prodaja domačih jajc
– Mlekarna Celea d.o.o., Arja vas, ga. Irena
– Patricija Kavčič
– Goran Razgoršek
– vsi starši in ostali dobrotniki, ki ste obogatili RadŽivimovsko kuhinjo