Čeprav sem že večkrat bila na postni duhovni obnovi, največkrat z ravensko biblično skupino, je bil letošnji RadŽivim za seniorje (RŽS) priložnost, da takšen odmik doživi tudi mož. Računajoč, da se bo veliko pelo, saj ga je na srečanje povabil eden od njegovih sopevcev z ženo, in da se bo veliko kopalo v bližnjih Banovcih, sva se tako v nedeljo, 10. marca, oba prvič udeležila RŽS v Veržeju.

A kakšno presenečenje zanj: pelo se je, a za kopanje preprosto ni bilo časa, saj je bilo toliko drugih dejavnosti; če vsako štejemo samo enkrat, brez ponovitev, skupaj kar okoli 20! Spoštovanja vredna številka, za katero je skrita neutrudna, nadvse skrbna in prijazna ekipa štirih duhovnikov (Simon, Marko, Ernest, Damjan) in štirih animatorjev (Teja, Andreja, Alenka, Gregor), seveda z roko v roki z brati salezijanci v Marianiumu.

Že po prvem stisku roke On sredi med nami

Čeprav novinca v skupini več kot 40 že starih znancev, saj je bil letošnji RŽS že četrti po vrsti, sva že pred prvo skupno mašo na pragu župnijske cerkve v Slovenj Gradcu začutila sprejetost, pri prvem križu pred prvim obedom v Elizabetinem domu pa tudi milost Njegove navzočnosti, ki se je nato vseh pet dni druženja blagodejno razlivala nad nami; z mašami v domski kapeli, molitvami, tudi na poti grede v cerkvi Svete Trojice v Slovenskih goricah, križevim potom v cerkvi v Veliki Polani, blagoslovom pri sestrah klarisah v Turnišču, petjem in bogato Božjo besedo, v katere skrivnosti nas je na katehezah z njemu lastno navdihujočo razlago uvajal gospod Simon. V letu molitve nam je položil na srce, da se mora »vsak udomačiti v svoji nerodni molitvi«, saj nas le takšna izraža in gradi naš pravi odnos z Bogom.

Drugi in tretji dan odpirali kašče svojih življenj

K razmišljanju o tem, kaj dobrega in kaj slabega nam je prineslo življenje, nas je spodbudil predavatelj mag. Martin Lisec, logoterapevt, ki nam je tako odprl pogled na »zdravljenje z odkrivanjem življenjskega smisla«, s poudarkom, da so »razlogi za življenje celo, ko je življenja v nas vse manj in manj«.
Je pa bila v duhu bogastva preživetega najbolj obarvana sreda, ko sta pri maši v Turnišču po 50 letih skupnega življenja obnovila zakonske zaobljube Lenartova iz Podgorja in smo jima bili poleg sorodnikov, ki so ju presenetili s prihodom s Koroške, svatje vsi RadŽivimovci.

Še četrti dan zaprta škatla domačih piškotov

Ob nadvse okusnih obrokih, ki so nam jih z obveznim poobedkom pripravljali v domski kuhinji, res ni bilo potrebe, da bi jo odpirali, pa še mnogi »skriti prijatelji« iz naše zanimive igrice so poskrbeli za kakšno sladko presenečenje pred vrati sobe … Da ob vseh teh užitkih nismo pozabili na zdravje, je bilo tudi poskrbljeno: s predavanjem o tem, kako se z zdravim življenjskim slogom obvarovati pred rakom, s telovadbo in nenazadnje z namakanjem v termalni vodi v Banovcih, kjer smo končno zmočili tudi kopalke …

Helena Merkač