»Ljubezen je potrpežljiva«

Letošnji seminar za zakonce in pare z naslovom Ljubezen je potrpežljiva je zaradi aktualnih razmer potekal v e-obliki, prestopil meje številnih občin in vstopil v domove kar petdesetih parov. Potekal je v dveh delih. Naša gosta, Meta in Rudi Tavčar, sta najprej 2. januarja z nagovorom preko videoposnetka poskrbela za vstop zakoncev v novo leto. Njuna predstavitev je odpirala različne teme, kot so povezanost zakoncev preko skupnega dela, izgorelost in okrevanje, vzgoja otrok, vnuki in izzivi korona časa. Nagovarja me misel, da Bog lahko s krivimi črtami vleče ravne. Zato v svoji nepopolnosti, ko tolikokrat pademo, živimo v zaupanju in prošnji, da Bog blagoslovi preteklost naših družin in iz nje naredi nekaj dobrega.

Nadaljevanje e-seminarja je bilo čez en teden, 9.januarja, ko je bilo po pet parov razporejenih v skupine, kjer so gostiteljski pari usmerjali pogovor. V prijetnem vzdušju smo se drug drugemu predstavili ter odgovorili na vprašanje Mete in Rudija iz prvega dela: »Kaj mi pomaga, da ohranjam stik s sozakoncem/partnerjem?« Odmevajo mi besede pogovor, nežnost, spolni odnos, pozornost, ponižnost, nesebična ljubezen, iskrenost. Krona povezovanja med partnerjema pa je njuna skupna presečna množica, to je Bog in vera Vanj.

seminar za zakonce

 

Po pogovoru v skupinah sta se nam v skupni »sobi« pridružila gosta, ki sta v sproščenem pogovoru odgovarjala na vprašanja in razkrila, kako sta zmogla in zmoreta skozi življenjske viharje. Že na začetku poti sta si obljubila, da sonce ne bo zašlo nad njuno jezo, v življenju pa ne stavita nase, ampak na Boga, ki je na prvem mestu, On je tisti, ki v njiju dela spremembe. Nagovarjata me v tem, kako se ob marljivem delu skupaj obračata na Boga in vse prepuščata v Njegove roke v zaupanju, da bo že On zrihtal, kar nista zmogla ali znala storiti.

Kot nas letos nagovarja naslov seminarja, prosimo, da se nad nami izlije Božja milost, da bomo lahko v ljubezni drug do drugega potrpežljivi, dobrotljivi, da bomo vse upali in vse verovali …

Gordana Kurmanšek