Ali je smer Jezus Kristus? To je vprašanje, ki mu sledijo organizatorji RadŽivima. Zavedajo se, da je osrednja pastoralna panoga družina. Je jedro, kjer se vera posreduje in živi. Tri začetne družine leta 2014 so se razvile v tri termine RadŽivima za družine.

Simon in Vida Črešnar, ki že mnogo let bdita nad organizacijo in potekom dogodka, sta o njem spregovorila tudi v našem podkastu. Poudarjata, da so na družinski RadŽivim vabljene vse družine: majhne, velike, mlade, pa tudi tiste, katerih otroci so že prerasli svoje starše.

Vselej nepozaben konec tedna, dostopen vsem družinam

Na dogodek se je možno prijaviti že decembra, sam RadŽivim pa poteka skozi tri zimsko-pomladne termine oziroma vikende, vsako leto nekje med koncem januarja in začetkom marca. Družinski vikend z Jezusom se začne v Veržeju v petek popoldne, zaključi pa se s skupnim nedeljskim kosilom. Sobotno popoldne je namenjeno družinam, ki se prosto odpravijo na izlet po Prekmurju oziroma Prlekiji ali pa čas kakorkoli drugače preživijo skupaj.

Organizatorji poskrbijo za hrano in zagotavljajo, da ne bo nihče lačen, ne glede na prehranske posebnosti. Družinam prijazen urnik je zasnovan na večletnih izkušnjah. Opravki staršev v zvezi z otrokom med aktivnostmi niso težava. Posebnost družinskega RadŽivima je njegov finančni in stroškovni vidik. Osnovna želja je, da se ga lahko udeleži vsaka družina, ki si to želi. Finančna prepreka ne bi smela biti nikakršna ovira. Zato so organizatorji prišli do zaključka, da imajo ne glede na velikost družine otroci bivanje in prehrano v domu Mavrica brezplačno. Strošek bivanja za starše je 80 evrov, priporočen dar na družino pa je 100 evrov. Del prostovoljnega daru je namenjen za misijonsko dejavnost.

Močne vsebine za zakonce

Družinski RadŽivim odlikuje bogat vsebinski del programa, namenjenega zakoncem, ki naslavlja pomembne teme in ponuja številna izhodišča za premislek o praksi le-teh v lastnem domu. Recimo, naslov družinskega RadŽivima 2023 je bil Bog ne raz(d)vaja; Bog vzgaja. Župnik Simon Potnik pravi, da ima vsak RadŽivim močna središčna srečanja s seboj in z Bogom. Dogodek daje med drugim možnost srečanja moža z ženo v pogovoru, ne manjka pa niti priložnosti za družinski pogovor in odločitve za nove izzive, morda tudi spremembe. Ob otroku sta cel vikend mama in oče, ki ga spremljata in mu kažeta lepote vere.

Z otroki se zabavajo animatorji

Med programom za starše za otroke poskrbimo animatorji, jih varujemo in se z njimi zabavamo. Čim več časa skušamo preživeti na prostem, saj nam prijetna okolica Marianuma v Veržeju to zelo lepo omogoča. Otroci se skozi igro povezujejo drug z drugim in z Bogom. Med otroki se sklepajo nova prijateljstva in utrjujejo stara, prostora za izločevanje ni. Animatorji otroke spodbujamo k raznovrstnim aktivnostim, kamor vključimo tudi tiste, ki se zdijo najbolj zadržani.
Prehod otrok od udeleženca do animatorja se zdi naraven. Animatorji se med seboj povezujemo in ustvarjamo okolje, v katerem se otroci počutijo sprejete in ljubljene. Skozi skrb za otroke tudi mi osebnostno rastemo.

Skupno bivanje, skupen čas vsake družine, sobivanje v večji RadŽivimovski skupnosti, prepevanje, kateheze, skupni obroki, svete maše in molitev … Na splošno vikend, ko Sveti Duh izžareva iz vseh, tako udeležencev kakor tudi animatorjev in voditeljev. Skupnost se gradi in preraste v eno veliko družino, ki jo povezuje Jezus.

Vas zanima več o družinskem RadŽivimu? Prisluhnite 3. epizodi serije podkastov o RadŽivimih:

Tamara Mezga Hovnik