RadŽivim za otroke je nastal že pred 20 leti in je tako najstarejši med vsemi RadŽivimi. Te enotedenske počitnice na morju za otroke potekajo v treh terminih, ki se vsako leto zapolnijo v pičlih štirih minutah. Spoznajmo, zakaj je tako.

Kaj ta program loči od navadnega počitniškega varstva?

Program je zastavljen tako, da otroke spodbuja k medsebojnem sodelovanju, komunikaciji ter skrbi in odgovornosti za sovrstnika. Veliko je poudarka na skupnem sobivanju in tem, da tam delujemo kot ena velika družina. To deluje povezovalno, hkrati pa zahteva veliko mero prilagodljivosti in potrpežljivosti. Glavni poudarek pa je gotovo na duhovnosti. Prav ta je skozi Zgodbe iz Narnije, ki so super izhodišče za delavnice, kateheze in pogovore, rdeča nit RadŽivima. Cel teden je nabit s skrbno izbranimi vsebinami, doživetimi svetimi mašami in na splošno z zgledom, kako živeti vero. Ne more pa ta teden nadomestiti celotnega leta, bistvo je, da bi vse, kar smo se naučili in izkusili, prenesli v svoj vsakdan.

Mnogo organizacije in velika ekipa

Je pa prav ta RadŽivim organizacijsko najzahtevnejši. Če ga primerjamo z ostalimi RadŽivimi, je ta največji finančni zalogaj, potrebno je veliko število animatorjev in voditeljev. Priprave na naslednjega se pričnejo takoj, ko se aktualni konča. Postavi se skupina animatorjev, ki je odgovorna za branje knjige, ki je tisto leto na vrsti za vsebinsko osnovo. Sestavijo se animatorske ekipe, treba je poiskati tehnično osebje in organizirati tri delovna srečanja.

Kuhinja v Izoli je gotovo pomemben del dobrega počutja, je pa kuhanje za tako veliko ljudi, in to na vrhuncu poletne vročine, pravi izziv. V vseh teh letih pa so kuharji nesebično delili svoje izkušnje in nastal je prav poseben zvezek z recepti, pripombami, praktičnimi nasveti in potrebnimi količinami. Otrokom se poskuša privzgojiti hvaležnost do hrane in z njo trdno pravilo, da se poje vse, kar si posameznik naloži na krožnik.

Edinstvena izkušnja za animatorje

Eden ključnih delov RadŽivima so tudi animatorji. Ti imajo aktivno vlogo in sprejemajo velike odgovornosti. Čeprav je RadŽivim za otroke v prvi vrsti namenjen otrokom, od njega včasih še več odnesejo animatorji, ki tekom celotnega tedna z novimi izkušnjami izgrajujejo tudi sebe. Za animatorja je namreč to dogajanje priložnost, da stopi iz svoje cone udobja in gre preko sebe. Veliko pa je tudi možnosti za duhovno rast. Recimo, vsak RadŽivim animatorji začnejo z molitvijo pred Najsvetejšim in zakramentom sprave. Tako je ena glavnih nalog voditelja tudi, da najstniki dobijo občutek žive, radožive Cerkve. RadŽivim je prostor, kjer lahko otroci in mladi res zaživijo na polno, brez pritiskov, kakršnih so deležni v šoli. Mnogim se samozavest okrepi in dobijo občutek, da niso prepuščeni samim sebi.

V vseh teh letih se je zbrala čudovita zbirka zgodb in fotografij, ki jih ekipa posameznega termina sproti objavlja na župnijski spletni strani in družbenih omrežjih. Doživetja odzvanjajo iz generacije v generacijo in prijetna je misel na to, da so današnji udeleženci že otroci prvih animatorjev.

Vas zanima več o RadŽivimu za otroke? Vabljeni k poslušanju 2. podkasta v seriji epizod o RadŽivimu.

Zala Jeseničnik