RadŽivim za mlade je program, ki je nastal kot nagrada za mlade, ki se v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec skozi vse leto razdajajo, in tudi za vse mlade, ki sicer ne sodelujejo, si pa želijo »le« druženja, prijetnega vzdušja in Božje bližine. Po čem pa je RadŽivim za mlade drugačen kot ostali RadŽivimi?

Začetki RadŽivima za mlade

Ta program je nastal že kar nekaj časa nazaj, kmalu za RadŽivimom za otroke. Bilo je nekako samoumevno, da bi imeli mladi RadŽivim, ki je samo zanje, vemo namreč, da je veliko različnih RadŽivimov, na katerih sodelujejo mladi, aktivni v Pastoralni zvezi. Je pa ravno zato, ker tam v veliki meri dajejo, nastal ta program, ki je namenjen prav mladim – tu se lahko spočijejo in si napolnijo duhovne, družabne in še kakšne baterije.

Kaj lahko prijavljeni pričakujejo?

Na tem RadŽivimu so dobrodošli vsi mladi, od tistih na prehodu v srednjo šolo do tistih, ki v sebi čutijo že najmanjšo mero mladostniškega duha. Odvija se vsako leto ob koncu poletnih počitnic, od srede do nedelje, trenutno na Brinjevi gori nad Zrečami. Za mlade je pripravljen program, katerega temelj so kateheze župnika Simona Potnika, mladi pa so tudi pustolovci, kajti odpravijo se na pot, ki jo pripravijo nosilci. Vedno jih obišče tudi gost. Komponenta tega RadŽivima pa je tudi služenje, ki poteka v že tradicionalni obliki: mladi pobirajo krompir in pomagajo pri drugih opravilih na kmetiji gospoda Stanka. Tako se v teh dneh prepletata nagrada in služenje. Največ koliko krompirja je bilo pobranega? To je eno izmed najslavnejših vprašanj na RadŽivimovskem kvizu in odgovor je impresiven: enkrat je mladim udeležencem namreč uspelo pobrati kar štiri tone krompirja.

Poskrbljeno je tudi za dobro hrano. Zajtrk si mladi pripravljajo sami, za kosila in večerje pa navadno poskrbi mlad par, zaradi česar mladi nikoli niso lačni. Preprostost vsega dogajanja pa udeležence samo še bolj poveže med seboj.

Znan tudi kot RadŽivim na poti

Že prvo leto programa so morali udeleženci sami najti pot do kraja dogajanja, pri čemer so jim pomagali lokalni skavti, zadnja leta pa se mladi s točke, kjer se RadŽivim dogaja, odpravijo na pot do kakšne cerkve v bližini. Na poti opravljajo različne naloge. Vse se torej odvija na zelo razgiban način. Na poti se odpirajo razna spoznanja, odvijajo se zanimivi pogovori, mladim pa se prav zaradi poti odprejo novi pogledi in prav ta RadŽivim je za marsikoga prelomna točka v življenju. Sobivanje mladih z Bogom in v naravi udeležencem omogoča, da bolje spoznajo same sebe in se še bolj povežejo z Bogom.

Kaj pa duhovnost?

Na nedeljo potekajo prehodi mladih, aktivnih v Pastoralni zvezi. Iz opazovalcev v animatorje, iz animatorjev v nosilce. To so stopnje, kjer se mladi razvijajo in utrjujejo svojo vero. Prehodi so zelo ganljivi in imajo zelo velik vpliv na mlade, ki imajo željo po služenju, pripadnosti Cerkvi in aktivnem krščanskem življenju.

Pesem, slavljenje, dobre kateheze … pa privilegij, ki ga imamo kot kristjani, da lahko gremo k sveti spovedi … RadŽivim za mlade prinaša vse to. Duhovnost je vselej glavni temelj programa. Ta RadŽivim je torej priložnost, da mladi zadnji delček počitnic preživijo v dobri družbi, v naravi, v duhu preprostosti in služenja, ter možnost, da se bolj povežejo z Gospodom. Vse to jih še bolj poveže v skupnost.

Vas zanima več o RadŽivim za mlade? Prisluhnite 4. epizodi serije podkastov o RadŽivimih:

Maruša Vollmaier