Okolica svete Ane nad Pamečami vsako leto v začetku avgusta vabi družine, ki si želijo pustolovščine, druženja, petja in Božje bližine. »Nič zato, če še niste taborili. Z željo in medsebojno pomočjo bomo soustvarili prečudovite štiri dni v naravi,« nas vsako leto vabi RadŽivim pod šotori.

Kdaj si nazadnje postavil in z vžigalico prižgal ogenj, ob katerem se prepeva in druži?

Ta poletni program je v svoji preprostosti močan in kakovosten. Dogajanje se navadno začne v nedeljo dopoldne s sveto mašo v Starem trgu. Sledi vožnja do sv. Ane nad Pamečami, kjer se dogodek odvija. Po kosilu iz nahrbtnika si vsaka družina postavi svoje začasno bivališče – šotor. Postavitev je včasih pravi izziv, zato na pomoč priskočimo animatorji. Ogledamo si skupni prostor in se pogovorimo o pravilih. Pomenljiv del programa so predstavitve družin, pri katerih družine povedo nekaj o sebi in se med seboj spoznavajo. Obroki se pripravljajo po družinah, ki hrano pripeljejo s seboj. Nekateri kuhajo na gorilnikih, drugi pa na kuhinjskih ploščah. Je že kdo s seboj pripeljal žar? Voditeljica RadŽivima pod šotori Milena Pačnik pravi: »Ne ŠE!«

Ker so med nami tudi majhni otroci, je po kosilu prosti čas oz. čas za počitek. Popoldne se program nadaljuje, med drugim se odpravimo na sprehod. Pot je primerna za vse udeležence. Zvečer gledamo zvezde, si ogledamo kakšen potopis ali morda film.

Duhovna vsebina

Vsako leto je RadŽivim obarvan z rdečo nitjo. Na primer, lansko leto je bil krovna tematika svetopisemski Tobija s svojo družino, letos pa bi morala biti v središču pot v Emavs in Ostržek. V ožji organizacijski skupini je prisoten duhovnik, ki se vključuje v načrtovanje in izvedbo vsebin. Obhaja RadŽivimovsko sveto mašo, pri kateri nismo samo opazovalci, ampak jo soustvarjamo. Priložnosti za duha je nasploh veliko: od slavljena do zakramenta spovedi in najgloblje molitve. Družine se v program spontano vključijo. Za starše so pripravljene aktivnosti, ki so zanje koristne in jih potegnejo v samo dogajanje. Del programa za starše so kateheze, med katerimi so otroci v varstvu animatorjev. Otroci sodelujejo skozi razne delavnice, kjer na svoj način prispevajo del sporočila, kot ga doživljajo sami.

Skavtski pridih RadŽivima

Srce tehnike RadŽivima pod šotori, stegovodja skavtskega stega Koroška 1 Alen Gril pravi, da se ob sproščenem tempu RadŽivima lahko spočijemo v naravi – brez vsakdanjega vrveža in brez motilcev (mobilnih naprav). Alen pri sv. Ani skrbi za vodo, vsakodnevne nabave in za vse, kar potrebujemo za bivanje. Tudi nekateri animatorji imamo skavtsko podlago, ki pa za udeležbo ni nujna. Potrebna sta le zagretost in ekipni duh.

Eden mlajših RadŽivimov, pa vendar dobesedno najbolj goreč

Med nami je tudi ogenj, ki ga ob večerih postavimo in zakurimo. Ta RadŽivim izhaja iz osnovnih elementov, potrebnih za polno življenje. Voda, sonce, ogenj, odnosi in široka odprtost za Boga. Družina preživlja skupni čas, hkrati pa se povezuje z drugimi družinami, kar ustvarja prijetno okolje. RadŽivim pod šotori je prostor malih čudežev, ki se zgodijo ob stiku z naravo. Lahko jih gledamo, čutimo in si jih podelimo. Je izzivalen z mnogo izzivi. Pridite in ga preizkusite! Prijave se vsako leto odprejo sredi maja na spletni strani pastir.si.

Vas zanima več o RadŽivimu pod šotori? Prisluhnite 6. epizodi serije podkastov o RadŽivimih:

Tamara Mezga Hovnik