Namigi za dobro spoved

Vsi, ki smo prejeli prvo sveto obhajilo, smo bili že vsaj enkrat v življenju pri spovedi. Potem vsaj še enkrat pred birmo … pa morda pred poroko … pred hudimi preizkušnjami … Eni si to privoščimo pogosteje, spet drugi nikoli.

Zakaj se nam zdi, da tega ne potrebujemo?

Dobro se je večkrat opomniti, da je spoved lahko zelo velik privilegij, antistresna situacija, predvsem pa dogodek čiste ljubezni Boga do nas, saj nam s tem odpusti naše grehe, če si jih le želimo priznati.

Pred prazniki je lepa priložnost za spoved. Morda lahko ta čas tudi zaradi tega doživljamo s še bolj odprtim srcem, polnim ljubezni, in poskušamo to odpuščanje celo sami podeliti naprej ljudem okoli nas. Ni pa nikakršno pravilo, da gremo k spovedi samo pred božičem. Lahko se spovemo za lepše preživet teden, lažje preživljanje hudih preizkušenj, morda še bolj sproščen rojstni dan … Kadar se nam zazdi. Čim večkrat, tem bolje.

Smo kdaj pomislili, da nam naše napake, spodrsljaji povzročajo bolečine, ki jih nosimo s sabo, nas otežujejo, nam preprečujejo srečo, morda ljubezen in druge dobre stvari? Pomislimo, kako lepo je, če nam je vse slábo odpuščeno. Poizkusimo … Privoščimo si to ponujeno milost čim večkrat.

Z veseljem bi zato radi podelili nekaj namigov za dobro spoved:

  • Dokler ni priznanja, ni odpuščanja – priznajmo si napake.
  • Priporočljiva je dobra priprava na spoved – t. i. izpraševanje vesti
  • Zavedajmo se, da grehi niso le smrtni (ne ubijaj, ne kradi …) ali tisti, ki smo jih govorili spovedniku v osnovni šoli (»nisem ubogal mame«) – bodimo čim bolj realni.
  • Poglejmo vase in si priznajmo, da dnevno nevede naredimo veliko manjših spodrsljajev, ki otežujejo našo dušo in omejujejo srečo.
  • Vseh svojih grehov se iskreno pokesajmo.
  • Po spovedi sprejmimo sklep, da se bomo poboljšali, in se zahvaljujmo za odpuščanje.
  • Posledice prepuščajmo Njemu – verujmo.
  • Preberite tudi VODNIK za sveto spoved.

In ne pozabite besed papeža Frančiška:
»Ne bojte se pristopiti k spovedi: v tem zakramentu srečate Jezusa, ki vam odpušča.«

P. S.: Tistim, ki želite več, v branje priporočamo TOLE.

Klavdija Glasenčnik