»Iz isker rojeni, v zvezde vkovani.« Izbrano geslo zgovorno ponazarja 30 skavtskih let Stega zvezdni veter, v katerih je skavtstvo spremenilo mnoga življenja. Zato je bilo edino prav, da prehojeno pot v hvaležnosti popraznujemo.

V soboto, 4. junija 2022, smo se skavti Koroške 1 zbrali z res posebnim razlogom – čakalo nas je praznovanje 30-letnice našega stega. Najstarejši smo dan začeli že zgodaj zjutraj, ko smo se zbrali pred Elizabetinim domom, da smo zadeve dokončno pripravili. Nato smo se z avtomobili peljali do svete Ane, kjer smo postavili in uredili prostor za kasnejše dogajanje.

Okoli 10. ure pa se je začel prihod vseh skavtov Koroške 1 in naših družin. Ko smo bili na kupu, se je praznovanje lahko začelo. Na začetku smo se zbrali v velikem krogu in dan začeli z molitvijo, nato pa ga nadaljevali v cerkvi s sveto mašo, pri kateri se nam je pridružil tudi načelnik Nejc Kurbus.

Po maši smo se razdelili v sedem skupin in voditelji so nam pripravili kviz, skozi katerega smo spoznavali naš steg. Nekatere skupine so vedele veliko reči, saj so imele starejše člane, ki so doživeli skoraj vse, na kar so se vprašanja nanašala; spet druge pa so izvedele kar nekaj novih zanimivosti. Zabavali smo se tako mladi kot tekmovalno razpoloženi seniorji, ki so obujali svoje spomine.

Proti koncu kviza nas je začel privabljati vonj mesa, ki se je že peklo na žaru. Vedeli smo, da sledi kosilo, kjer smo se lahko pošteno najedli. Po kosilu smo si nekateri privoščili počitek v senčki, drugi pa so bili zelo navdušeni nad pogovorom ali igrami, ki so bile pripravljene za nas. Takoj so odšli igrat roverčka, se žogat, zbijat keglje … Spet tretji pa so si izmenjali svoje spomine in si ogledali bogato galerijo fotografij, obešenih povsod naokrog.

Popoldne smo se še zadnjič zbrali na kupu, da smo razrezali kar tri torte in se posladkali z njimi. Domov smo se odpravili polni novih spoznanj ter izzivov, pa tudi s polnimi trebuščki.

plemenita račka