Župnik praznuje:

Sveti Simon in Juda KDO?

Kdo sta skrivnostna apostola?

Peter in Pavel, Ciril in Metod, Filip in Jakob, Kozma in Damijan, Mohor in Fortunat, Felicita in Perpetua … Imamo jih v ušesu. Iz koledarjev, litanij, pregovorov … 28. oktobra pa Simon in Juda Tadej. Zakaj ta apostola godujeta na isti dan? Je zmanjkalo prostih dni?

Evangeliji in Apostolska dela tu ne pomagajo. Ko evangelisti naštevajo Jezusove učence, sta prav onadva (poleg Juda Iškarijota) vselej na zadnjih mestih … Zakaj? Simona imenujejo Simon Gorečnik, Juda celo reče eno poved. Zakaj ne izvemo ničesar o njiju? Samo dvanajst jih je bilo, pa ni mogel noben od evangelistov zapisati nekaj povedi o vsakem?!

Vendar zakaj godujeta skupaj?

Mnogi razlagalci Svetega pisma se strinjajo, da sta bila brata (tretji brat pa še apostol Jakob mlajši). Njihov oče Alfej naj bi bil brat sv. Jožefa, torej so bili Jezusovi bratranci! Pa ne samo to, njihova mati je bila v sorodu z Marijo. Taprava žlahta. :)

Simon naj bi brata Jakoba nasledil kot jeruzalemski škof. Preden so Rimljani leta 70 začeli oblegati Jeruzalem, je Simon vernike odpeljal iz mesta, saj je imel pred očmi Jezusovo napoved o razdejanju Jeruzalema. V času cesarja Trajana (na prelomu iz 1. v 2. stoletje) je nastopilo veliko preganjanje kristjanov. Takrat naj bi Simon, star že krepko čez sto let, kot eden junaških mučencev dal svoje življenje za Jezusa. Drugo izročilo pravi drugače: Simon naj bi oznanjal evangelij v Egiptu, Juda pa v Mezopotamiji. Na koncu naj bi skupaj delovala v Perziji. Tam naj bi pogani Juda ubili s koli, Simona pa prežagali. Zato je Juda večkrat upodobljen s kiji ter Simon z žago.

Danes sv. Juda Tadeja poznamo kot priprošnjika v (skoraj) brezupnih, nemogočih zadevah. Le zapomnimo si ga! Sv. Simona pa imajo za svojega drvarji, zidarji, tkalci, usnjarji, barvarji in strojarji … pa Simoni! Tudi naš gospod župnik.

Voščimo mu veliiiiiko blagoslova in Božjega varstva. Naj mu Bog obilno povrne za vse dobro, kar počne. Spomnimo se ga; najprej v molitvi, nato pa še s sporočilcem, klicem ali drugo drobno pozornostjo. :)