Junij je mesec, pred katerim trepeta marsikatero študentsko srce. Da o maturantih ne govorimo! Mnogokrat imamo občutek, da nas neskončne količine snovi presegajo. Volja za učenje hitro upada, težko je dolgo ostati zbran, toplo sonce in zeleneča narava pa vabita kamorkoli, le k študiju ne. Verjetno je jasno – učenje brez pomoči od zgoraj je misija nemogoče! Na koga se lahko obrneš?

Sv. Tomaž Akvinski

Nadarjen mladenič, ki je ogromno bral in študiral. Kasneje je postal ugleden profesor na univerzi, zato mu lahko priporočiš ne le sebe, pač pa tudi profesorje – saj veš, da bi usmiljeno točkovali, da bi postavili vprašanja, na katera znaš odgovoriti …

Sv. Jožef Kupertinski

Želel je postati duhovnik, a je bil tako nenadarjen in neroden fant, da so ga kapucini vrgli iz samostana! Mesto je nato našel v skrbi za živali pri frančiškanih. Kasneje pa je res postal duhovnik! Doštudiral je teologijo, kar zanj vsekakor ni bil mačji kašelj. Menda da je nek izpit opravil samo zato, ker je izžrebal vprašanje o edinem odlomku iz evangelija, ki ga je dobro poznal. Dober zavetnik, kajne? :)

Sv. Janez Vianey

Zaradi revolucije ni mogel hoditi v šolo in se je pisati naučil šele pri 17 letih (če se ti zdi, da ničesar ne znaš … ;)). To je zelo otežilo njegove možnosti za študij, on pa si je takoooo želel postati duhovnik … Čeprav je imel hude učne težave in je jecljal, je Bog poskrbel, da je postal župnik v majhni vasici. Verjetno že veš, da je tam zaslovel kot odličen spovednik. Lahko se mu priporočiš za vztrajnost pri učenju.

Bl. Chiara Luce Badano

Chiara je ponavljala 3. letnik gimnazije (ahhh, matematika!). Ona ve, kaj pomeni neuspeh. Je pa v času bolezni kmalu za tem spoznala, da matematika v perspektivi večnosti res ni najpomembnejša stvar. Ključno je opraviti izpit življenja – izročiti se Bogu. Naj te Chiara med učenjem spomni, da šola vendarle ni vse.

Sv. Ivana Orleanska

O njej pa res ne rabimo izgubljati besed. Dekle, ki se je v oklepu na konju borilo v resničnih bitkah in nato pogumno pretrpelo mučeniško smrt na grmadi … Naj bo tvoja zavetnica proti strahu – na izpitih in povsod drugod.

Sv. Rita

Je najpriljubljenejša italijanska svetnica, katere družinska zgodba se bere kot napeta drama. Poleg tega je bila v samostan sprejeta na čudežen način – po priprošnji svetnikov, na katere se je obračala. Priporočajo se ji v brezupnih, nemogočih situacijah. Dobro vedeti – za skoraj vsak izpit, ne? :)

Sv. Gregor Veliki in sv. Valentin

Če za svojo raztresenost, slab spomin, sanjarjenje in nezbranost kriviš zaljubljenost, se le obrni na zavetnika zaljubljencev. Gotovo bosta ukrepala. ;)

Bl. Anton Martin Slomšek

Preden je postal škof, je bil stolni kanonik in višji šolski nadzornik. Šola mu je bila silno pri srcu, zato ga poznamo tudi kot zavetnika vseh, ki delajo v šolstvu. Priporoči mu svoje profesorje!

Bl. Lojze Grozde

Lojze je obiskoval klasično gimnazijo in bil odličnjak. On ti gotovo lahko pomaga pri učenju! Pa ne le pri tem – naj te spomni, da se z učenjem ne mučiš le ti, ampak tudi vsi ostali. Kot Lojze jim pomagaj, kolikor je v tvoji moči.

Sv. Marija in Jožef

Zadnji, a najpomembnejši so tvoji duhovni starši! Marija – mama kot mama – gotovo navija zate in prosi Jezusa za posebne bonuse, Jožef pa tako ali tako slovi kot svetnik, ki rad pomaga na prav vseh področjih.

Kratke litanije pred učenjem in izpiti? O, ja!

Seveda je glavni šef vseh svetnikov dobri Bog, tako da ni nič narobe, če se obračaš tudi direktno Nanj. :)

Patricija Kavčič