Za nami je znova en prečudovit in blagoslovljen večer. Na našem mesečnem druženju Na Zoomu z smo tokrat prisluhnili sproščenemu in iskrenemu, a hkrati globokemu pogovoru z Janezom Ciglerjem Kraljem. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se nam je tokrat bolj kot v svoji službeni vlogi predstavil kot mož, oče štirih otrok, skavt, ljubitelj glasbe in pokončen Kristjan, ki sledi svoji odločitvi in izbiri za Jezusa. Spodaj delimo z vami nekaj utrinkov in njegovih razmišljanj, posnetek pogovora pa si lahko v celoti ogledate na spodnji povezavi.

Pogovorni večer je bil vsebinsko res bogat in navdihujoč, pridružilo pa se nas je okoli 120 udeležencev. Beseda je tekla o njegovih pogledih na družino, negovanju zakonskega odnosa, vzgoji otrok, pomenu skupnosti ter tudi o tem, kako živeti pokončno držo Kristjana in dobrega državljana.

Korošec, ki zase pravi, da so mu koroška pesem, Uršlja gora ter družinske vezi in mladostniški čas, preživet na Koroškem, za vselej pustili pečat in ga še danes ohranjajo Korošca, svojih korenin ne skriva. Vsi Korošci smo se ob pogovoru nasmejali ob njegovih spominih na skupno prepevanje pesmi Ibržnik koroškega kantavtorja Milana Kamnika z našim duhovnikom Simonom Potnikom.

Janezovo razmišljanje o družini in vlogi, ki jo ima v njegovem življenju me je še posebej nagovorilo in verjamem, da tudi marsikoga med udeleženci. Pravi, da je z novimi delovnimi obveznostmi in funkcijo ministra znova premislil svoje prioritete ter si družino določil kot svojo temeljno prioriteto. Tako vsem delovnim in časovnim obveznostim navkljub aktivno načrtuje čas, ki ga preživi s svojo družino. »Biti minister nima urnika. Ni služba, temveč je služenje. Če želiš dobro služiti drugim, moraš dobro postaviti sebe na način, da boš lahko to opravljal na dolgi rok. Zavedam se, da sem nepogrešljiv samo v družini. Na novo sem si postavil prioritete, kar mi omogoča, da normalno funkcioniram. Čeprav se je sprva zdelo smešno in hecno, sem si moral tudi družino postaviti v svoj urnik. /…/ Sam sem se moral odločiti in si reči, da si vzamem čas za svojo družino, da negujem odnose. Nenazadnje je družina prostor, kraj, odnos, kjer sem vedno sprejet in me najbolj potrebujejo.« Njegovo razmišljanje me je znova spomnilo in opomnilo, da na koncu vedno gre za odločitev. Gre za zavedanje, da je izbira vedno mogoča, a hkrati zahteva tudi aktivno prizadevanje in delovanje v smeri, ki dokazuje in potrjuje naše izbrane prioritete. Res dragoceno.

Prav tako pa so se me dotaknile njegove besede in pogledi na vzgojo otrok. Kaj lepšega lahko daš otrokom na njihovi poti osamosvajanja in zorenja kot občutek sprejetosti? »Menim, da tisto, kar me dela dobrega očeta, je tudi to, da sem se vedno znova pripravljen učiti – od sebe, žene, drugih, od otrok nenazadnje. /…/ Predvsem to, da sem odprtega srca in duha; da si dopuščam, da lahko rastem in se spreminjam ter da tudi drugim dopuščam, da lahko rastejo in se spreminjajo, da odpuščamo drug drugemu.«

In kaj za Janeza Ciglerja Kralja pomeni biti Kristjan? »Pomeni slediti Kristusu po svoji notranji odločitvi, slediti temu notranjemu klicu. /…/ Če je to moja odločitev, moja pot, moj klic, želim slediti temu klicu tudi v vseh poklicih. /…/ Krščanstvo, vera, je veliko več kot kultura. Je notranja drža in odločitev za Kristusa. Iz tega črpam svoj notranji mir in odprtost. Če sem Kristjan, moram biti sam boljši do drugih, do svojega bližnjega. Vsakemu želim biti njegov bližnji. Gre za držo, da ne bežim pred drugimi ali od drugih, temveč da se v svojem notranjem miru in odprtosti drugim približam. To je zame tudi merilo, ali sem ali nisem dober Kristjan.«

Vedno nasmejan, preprost in dostopen, je Janez Cigler Kralj z nami podelil številne prigode iz svojega življenja, iz katerih črpa življenjske modrosti in krepi svojo držo dobrega moža, očeta, Kristjana in državljana.

Vsem ostalim utrinkom, mislim in zgodbam iz našega drugega mesečnega druženja Na Zoomu z pa lahko prisluhnite v posnetku pogovora, ki ga najdete spodaj.

Janja Berložnik Šuler