Na sporedu slovenjgraškega kina sta se znašla dva filma, vredna pozornosti. Oba bosta na sporedu v drugi polovici marca in oba govorita o svetih ženah iz 19. stoletja.

Mati Cabrini

V soboto, 16. marca, ob 20. uri in v nedeljo, 24. marca, ob 19. uri bo predvajan film Mati Cabrini, biografski film o sv. Frančiški Cabrini, Italijanki, ki jo je redovno življenje leta 1889 vodilo v ZDA. Tam je postala mati italijanskih izseljencev, zlasti osirotelih otrok, za katere se je odločno borila. Njenemu zgledu je sledilo veliko deklet, ki so se ji pridružile pri tem plemenitem poslanstvu. Ob njeni smrti jih je bilo kar 1500! Postala je prva svetnica z ameriškim državljanstvom. Film je v angleškem jeziku s slovenskimi podnapisi, traja pa 145 minut. Režiser Alejandro Monteverde se je podpisal že pod režijo filma Zvok svobode.

Okronana: Magdalena Gornik

45-minutni igrano-dokumentarni film o slovenski Božji služabnici Magdaleni Gornik z naslovom Okronana bo na sporedu v nedeljo, 24. marca, ob 17. uri. Gre za še enega v vrsti filmov o slovenskih svetniških kandidatih, ki jih ustvarjajo v Studiu Siposh. Tokrat o mistikinji z Gore pri Sodražici. Tudi Magdalena Gornik je živela v 19. stoletju. Bila je deklica iz preproste kmečke družine, ki je vse od 12. leta doživljala videnja, prejela je stigme, poleg tega pa je več kot 40 let živela brez hrane. Njeno življenje bi lahko opisali kot preplet trpljenja in mistike. Trenutno je v teku postopek za njeno beatifikacijo. Film njeno življenje oriše skozi intervjuje, igrane prizore in animacije. Pod režijo se je podpisala mlada Elza Rebol, direktor filma pa je seveda David Sipoš.

Naj nas zgodbi dveh tako zelo različnih svetnic v tem postnem času navdušita za življenje z Jezusom in v nas vnameta željo po svetosti. Gremo v kino? :)

Patricija Gril