GOSPODOVO DAROVANJE

Ozadje praznika

Gospodovo darovanje ali svečnica, je krščanski praznik, ki ga obhajamo 2. februarja, 40 dni po Božiču. Na ta dan sta Marija in Jožef novorojenega Jezusa odnesla v jeruzalemski tempelj in se Bogu po običaju zahvalila za sina. Ko jih je Simeon videl, je vedel, da je Jezus Mesija, na katerega Izrael in svet čakata. Vzel je otroka v naročje, se zahvalil Bogu in naznanil, da bo otrok luč celotnemu svetu. V spomin na ta dogodek, se blagoslovijo in prižgejo sveče, kot simbol očiščenja.

Sveče

Ime svečnica izhaja iz tradicionalnega blagoslavljanja sveč po cerkvah. Verniki prižgejo sveče, duhovnik zmoli molitev blagoslova, pokropi sveče z blagoslovljeno vodo ter jih pokadi s kadilom. Sveči, blagoslovljeni na svečnico, se pripisuje posebno moč, ljudje jo imajo zato doma spravljeno in vedno pri roki, da jo prižgejo pri umirajočem. Nekateri prižgejo to svečo tudi ob hudi uri, da bi sveti plamen odgnal grozeče oblake, odvrnil strelo in točo, prižgejo jo tudi ob nevarnosti poplave.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Splošni pogoji.
I Accept

Pregovori in običaji

Svečnica je bila v ljudski zavesti po vsej Sloveniji izjemno pomemben vremenski dan. Iz tega izhajajo tudi pregovori. Nekaj jih obujamo tukaj:

  • Svečnica zelena, velika noč bo zasnežena.
  • Če je svečnica preveč moče dobila, bo zemlja med letom malo pila.
  • Če je svečnica topla, sneg prinaša, če je mrzla, ga pa odnaša.
  • Če na svečnico sneži, se že vigred oglasi.
  • Če na svečnico sonce na jasnem vzhaja, lisica še v brlog zahaja.
  • Če o svečnici letajo mušice, nosimo še potem rokavice.
  • Če se na svečnico jasno zdani, zima se raje še zadrži.

Po cerkvah in domovih kristjanov običajno na svečnico pospravimo jaslice.

Praznik posvečenega življenja

Redovnice in redovniki na ta dan praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. To je dan zahvale, molitve za svetost, premišljevanja in medsebojnega srečanja. Dan posvečenega življenja ima trojen namen:

  • hvaležnost za dar redovništva v posvečenem življenju, ki bogati in razveseljuje krščansko skupnost z mnogovrstnostjo svojih darov (karizem),
  • da bi celotno Božje ljudstvo bolj spoznalo in cenilo posvečeno življenje,
  • da bi skupaj slavili čudovita dela, ki jih je Gospod naredil v Bogu posvečenih osebah in da bi se še bolj živo zavedali, kako nenadomestljivo je njihovo poslanstvo v Cerkvi in v svetu.

Vir: wikipedia.si, kapitelj.com, dominvrt.si

Andreja Lenart